Pomlađeni planinari na niz pohoda i priredbi

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Protekla godina u radu HPD ”Sokolovac” iz Požege bila je izuzetno uspješna jer su imali brojne pohode i aktivnosti. Nakon dužeg vremena i uspješne obnove prve etaže Planinarskog doma ”Lapjak” u Velikoj, u veljači je održana 63. godišnja izborna skupština ”Sokolovca”.

– Rad su, osim brojnih izleta i pohoda po gorju i planinama, karakterizirale radne akcije na uređenju doma, koji je sada spreman za održavanje sjednica i veselica, te za prihvat manjeg broja izletnika na noćenje. Za sada nedostatak financija ne dozvoljava da se uredi ostali dioi sobe za spavanje – ističe predsjednik „Sokolovca“ Predrag Livak.

Planinare i prijatelje planinara pozdravili su požeški gradonačelnik Vedran Neferović i zamjenik župana Ferdinand Troha, zahvalivši im što ustrajnim radom uspijevaju djelovati sve ove godine. Skupštini je prethodilo postavljanje dviju spomen ploča na dom ”Lapjak” i to dvojici izuzetno zaslužnih pojedinaca, obnoviteljima koji su dali velik doprinos ovom planinarskom društvu – Tomislavu Mrnjavčiću i Stjepanu Lovriću.

Predrag Livak, predsjednik HPD Sokolovac

– HPD „Sokolovac“ je navršio 115 godina od osnivanja, a sada se možemo podičiti i osnovanom glazbenom sekcijom koja je na skupu izvela novu pjesmu požeških planinara „Grlom u planine“ za koju je tekst napisala članica Ana Pirović, glazbu njen sin Damjan Pirović, a zborom je rukovodila Renata Tepeš – nastavlja Predrag Livak.

Na izbornoj skupštini za novog predsjednika društva izabran je Predrag Livak, dugogodišnji član iz mlađe generacije, za dopredsjednika za društvene aktivnosti Antun Petrović, a za popunu Upravnog odbora Irena Topalušić, Jadranka Đaković, Antun Lovrić, Ivan Šumiga i Manuela Zima Čevapović. Za veliki doprinos osobno i sa svojim tvrtkama na adaptaciji doma posebna priznanja i Diplomu Stjepan Lovrić – Stipa dobili su Srećko Hmura i Antun Petrović.

Priznanje Hrvatskog planinarskog saveza i brončani znak primili su Željko Marketanović, Danica Zlomislić-Šljerić i Manuela Zima-Čevapović, a srebrni znak Ivan Gorjanac. Priznanje HPS-a za doprinos planinarstvu primili su Srećko Hmura, Antun Petrović i Mihajlo Doboš.

Društvo danas broji oko 150 članova, a brojnim aktivnostima i malom planinarskom školom uz čak 43 planirana izleta i pohoda na gorja i planine privlače nove članove. Načelnik općine Velika, Vlado Boban upoznao je članstvo da je projekt obnove Guttmanove pruge kandidiran za europska sredstva, u kojemu je jedan od partnera i „Sokolovac“, a u planu je uređenje smještajnih kapaciteta. Sredstva u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna usmjerit će se na adaptaciju „Lapjaka“, i konačno uređenje doma koji bi služio u turističke svrhe te donosio značajan prihod društvu.

– Početkom ožujka obilježen je Međunarodni dan planinara čime želimo ukazati na potrebu zaštite osjetljivih planinskih eko-sustava, ali i unaprijeđenja života ljudi u planinskim zajednicama – naglašava Livak dodajući da su planine su nužne za život kao osnovni životni oslonac čak desetini ljudske populacije, jer sadrže bogate resurse pitke vode, energije i biološke raznolikosti. Istinski ljubitelji planina cilj i sadržaj planinarenja vide u užitku, spajajući time fizički i duhovni rast.

Požeški planinari organizirali su tradicionalne 32. „Papučke jaglace“ u Velikoj, a gotovo dvije tisuće planinara iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja prošli su najljepšim predjelima najveće slavonske planine, i to po sedam pravaca ovisno o mogućnostima i željama sudionika ovog zanimljivog proljetnog pohoda.

– Sudjelovali smo na izletu u Hrvatskoj Kostajnici na najpoznatijoj Kestenijadi. Program izleta bio je pun zanimljivosti, a sudjelovali smo u dočeku „Kesten cuga“ kojim tradicionalno iz Zagreba dolaze posjetitelji, te bili na stazi prema spomenika Gordanu Ledereru, koji je bio jedna je od prvih i najpoznatijih žrtava Domovinskog rata – zaključio je Livak.

Jedan od najvećih pohoda tijekom 2014. godine bio je središnji ljetni izlet na crnogorsku ljepoticu Durmitor kojega je pohodilo 36 požeških planinara.

– Ciljevi su bili vrhovi Bobotov kuk (2523 m), Savin kuk (2313 m) i Crvena greda (2164 m), a nakon dolaska na Šćepan-polje, bili smo na raftingu u pomalo nabujaloj rijeci Tari – kaže nam vođa izleta i dugogodišnji predsjednik „Sokolovca“ dr. Antun Lovrić, dodajući da su osvojili navedene vrhove, no zbog obilja snijega Bobotov kuk je osvojilo svega petnaestak požeških planinara. Obišli su kanjon Tare, Crno jezero i most na Đurđevića Tari visok 150 metara, a raspon njegovih pet lukova je čak 116 metara.

Uz sve to imali su brojne radne akcije na Trišnjici i „Lapjaku“, sanirali odron na cesti ka domu proširivši je za jedan metar, a uređene su društvene prostorije u Požegi, te u njih uveli vodu.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: