Položen kamen temeljac za izgradnju Dječjeg vrtića u Kuzmici: “Ulaganje u najmlađe, ulaganje je u budućnost” [FOTOGALERIJA]

Autor: S.P.

U sklopu obilježavanja Dana Grada Pleternice danas je svečano položen kamen temeljac za izgradnju Dječjeg vrtića u Kuzmici, s nestrpljenjem očekivanog projekta od strane svih najmlađih i njihovih roditelja.

Projekt izgradnje Dječjeg vrtića u Kuzmici odobren je bespovratnim sredstvima Europske unije, u okviru Mjere 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Nositelj projekta je Grad Pleternica.Riječ je o 4 nove odgojno-obrazovne skupine na površini od 600 četvornih metara, a projekt vrijedan preko 9 milijuna kuna omogućit će stvaranje nove infrastrukture za predškolski odgoj i obrazovanje na području Grada Pleternice. Ovim ulaganjem utjecat će se na poboljšanje životnih uvjeta u ruralnoj sredini djece predškolskog uzrasta čime će se osnažiti njihove društvene vještine, povećat će se stupanj socijalizacije djece te osigurati kvalitetni temelji za daljnje osnovnoškolsko obrazovanje. Roditeljima, s druge strane, bit će omogućeni uvjeti da svoje dijete povjere na čuvanje stručnim kadrovima u adekvatnim i suvremenim prostorima u blizini njihova mjesta stanovanja.

Prigodnom svečanošću na kojoj su uz mještane bili i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić i ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Nikolina Hačka simbolično su započeli radovi na ovom, s nestrpljenjem očekivanom projektu.

Jer, ulaganje u najmlađe, ulaganje je u budućnost – naglasila je gradonačelnica Šarić. “Došlo je vrijeme kada smo nakon izgradnje i nadogradnje vrtića došli do točke da je sve postalo premalo. Nije toliko porastao broj djece, ali porasla je razina kvalitete usluga u svim našim naseljima koju moramo pružiti. Stoga se danas nalazimo u Kuzmici kako bi poručili da je izuzetno bitan ravnomjeran razvoj svih naselja. Pokušavamo kroz razne projekte umrežiti sva ta naselja i svaki kutak našeg grada nam je izuzetno bitan. Ono što radimo danas korak je više od onoga dosadašnjeg – gradimo područni odjel našeg Dječjeg vrtića u Pleternici. I evo, nakon 260 djece u Pleternici i 47 zaposlenih, danas spremni ulazimo u novi projekt, u izgradnju novog područnog odjela koji će osigurati dodatnih 80 mjesta za naše mališane. Svaki naš roditelj zaslužio je da njegovo dijete ima mjesto u vrtiću i upravo s tim ciljem krenuli smo u realizaciju ovog projekta,” rekla je gradonačelnica Šarić dodajući da izgradnja kreće u proljeće.

Svoje zadovoljstvo projektom izrazila je i županica Antonija Jozić. “Ovo je lijep i svečan trenutak. Veliki su iskoraci učinjeni, prvenstveno u predškolskom odgoju naše djece i rješavanju svih onih izazova koje obitelji današnjice imaju a tu je i mjesto u vrtiću. Evo, došli smo do trenutka kada Pleternica otvara podružnicu svog dječjeg vrtića. Gradonačelnici čestitam na svim uspjesima koje ostvaruje, ovakvi uspjesi nas najviše vesele, puno uspjeha u radu i upravljanja sa svime, a posebice s onim što je pleterničko najveće blago a to su naša djeca,” rekla je županica.

“Iskrene čestitke na zalaganju, trudu ali i zamisli i realizaciji europskih projekata kako bi se stvorili bolji uvjeti u ruralnom prostoru,” naglasio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

“Mjera 7.4.1 jedna je od važnih mjera za razvoj ruralnih područja Republike Hrvatske koja od 1. siječnja ima novi model u okviru Strateškog plana koji daje na raspolaganje Republici Hrvatskoj 3,8 milijardi eura. To je mjera koju ćemo nastaviti i dalje promovirati,realizirati u ovakvim malim mjestima u ruralnom prostoru. Do sada smo izgradili ili adaptirali 205 vrtića sredstvima EU fonda za ruralni razvoj, ali Vlada RH ukupno je više od 300 vrtića što izgradila, što rekonstruirala zajedničkim sredstvima i nacionalnog i europskog proračuna. Nastavljamo ulagati u ovu infrastrukturu, ova infrastruktura je važna jer će ona stvoriti neke nove znanstvenike, gradonačelnike, poljoprivrednike ili svjetske prvake u nogometu.” rekao je Majdak.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek