Poljodjelci, lovci i šumari postavljaju električni pastir pod šumama Dilj gore

Autor: Jelenko Topić

blankRESNIK – Predjesensko vrijeme svake godine je razdoblje kada divljač iz lovišta, pogotovo divlje svinje, dolazi na njive pričinjavajući velike štete na kukuruznim poljima, ali  i drugim ratarskim kulturama. To je slučaj ovih dana i u pleterničkom kraju jer ratari strahuju za plodove svoga godišnjeg truda.

blankLovci udruge „Dilj“ iz Buka, kojoj je predsjednik  Radovan Rotar, inače upravitelj Šumarije Pleternica u dogovoru sa ovdašnjim poljoprivrednicima zajednički su našli rješenje kako bi spriječili štete jer lovci to nemaju odakle platiti.

blankJosip Hel posjeduje pola katastarskog jutra pod kukuruzom ispred Resnika, Franjo Leist čak osam jutara, Kruno Fridrih dva jutra, a tu su i obradive površine brojnih poljodjelaca iz Resnika, Buka i Svilne, pa su oni zajedno sa lovcima i šumarima odlučili postaviti električni pastir pomoću kojega će štititi njive ispod šuma Dilj gore tik do njihovih površina.

blank-Vodove pastira postavljamo u dužini od pet kilometara, a prolaskom struje kroz njih divlje svinje ih dotaknu, te odustaju od odlaska na kukuruzna polja gdje su proteklih dana već zabilježene štete jer su pokidane stabljike kukuruza, te pojedeni klipovi na njima- kažu nam Fridrih i  Hel, koje smo zatekli na njivama dok su postavljali stupove. Dio seljaka tu je već raznim improviziranim ogradama zaštitio svoje njive, a u blizini lovci imaju plinski top koji noću rastjeruje divljač.

blankNovac za ovu opremu osigurali su lovci i šumari, Dom za starije osobe Baketarić u Resniku donirao je električni pastir, a poljodjelci su već postavili stupove na kojega će postaviti vodove. Uskoro će tu doći i solarna ploča kako bi pomoću akumulatora imali struju za efikasan rad pastira!

Ovaj primjer pokazuje da se dogovorom i zajedničkim angažiranjem problem može ublažiti, pa čak i potpuno riješiti pa bi bilo dobro da tragom ovakvih rješenja pođu i drugi jer trudom, tolerancijom i međusobnim razumijevanjem mnogo toga se može postići unatoč skromnim mogućnostima u našoj zajednici.

 

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića