Policijski službenici upoznavaju prvašiće svih škola o sigurnom ponašanju u prometu: “Pokušavamo im dočarati sigurnost u cestovnom prometu na njima zanimljiv i prihvatljiv način” /FOTO/

Autor: DK

Kao i prethodnih godina, na početku nove školske godine policijski službenici provode edukativna predavanja u prvim razredima osnovnih škola na području Požeško-slavonske županije kojima je cilj povećanje sigurnosti prometa na cestama, posebice djece kao sudionika.  

-Djelatnici Policijske uprave požeško-slavonske i ove godine provode preventivnu akciju u osnovnim školama „Poštujete naše znakove“ s ciljem senzibiliziranja javnosti svih sudionika u prometu na povećanu prisutnost djece u prometu. Što se tiče naše Policijske uprave u prometnim nesrećama u prvih sedam mjeseci nastradalo je desetero djece. Jedno je teško, a devetero lakše ozlijeđeno. Što se tiče istog razdoblja prošle godine stradalo je četvero djece i svi oni su bili lakše ozlijeđeni – rekla je Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske dodajući kako će tijekom cijelog mjeseca rujna policijski službenici održavati 20-minutna predavanja i razgovore s djecom koja pohađaju prve razrede u svim osnovnim školama na području Požeško-slavonske županije.

-Na tim predavanjima djecu se upoznaje s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, a i dijelimo im prigodan promidžbeni materijal, reflektirajuće kišne kabanice iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa – dodala je glasnogovornica Janković.

Svakoga dana, posebice prije početka i nakon nastave pojačano se preventivno nadziru prilazne ceste ulice i raskrižja u zonama škola, radi nesmetanog što sigurnijeg dolaska i odlaska djece. Nadzire se i brzina kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenje brzine.

-Važno je da roditelji pokažu djetetu put do škola i to ne na najkraći već onaj koji je najsigurniji ili da da ih osobno dovedu. Ako djecu dovoze vozilima potrebno je da djeci ukažu kako se poštuju prometna pravila svojim uzoritim ponašanjem u prometu. Pozivamo roditelje na poštivanje prometnih propisa te da svojim osobnim primjerom pokažu djeci kako se pravilno ponaša u prometu jer se kod djece s tim pokazuju dobre navike – istakla je Nikolina Janković.

-Što se tiče samih edukativnih predavanja djeca ih prihvaćaju jer im je to zanimljivo. Pokušavamo im dočarati na sigurnost cestovnog prometa na njima zanimljiv i prihvatljiv način. Veseli ih kad dobiju poklone. Djeca imaju puno pitanja i puno ih toga zanima. Mogu reći da puno toga i znaju kako se ponašati u prometu – rekao je Mario Matijević, policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu u Policijskoj postaji Požega.

Foto: D. Krstanović

Više iz kategorije