Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, svetom misom i sjećanjem na ratne dane branitelji Požege proslavili svoj dan /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Odlukom Gradskog vijeća Požege početkom ove godine u čast i u znak zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima s područja Grada Požege koji su sudjelovali u oslobađanju i obrani domovine 13. lipnja proglašen je Danom hrvatskih branitelja. Stoga je po prvi puta organizirana svečana proslava kako bi se trajno sjećali tog datuma 1991. godine datuma kada je u Vidovcima postrojen 63. samostalna bojna Zbora narodne garde.

Svečanost je počela na trgu 123. brigade polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik poginulim braniteljima Požeštine. Potom je u crkvi svetog Lovre služena misa, a središnji dio obilježavanja je održan na stadionu NK Dinamo u Vidovcima gdje je bilo prvo postrojavanje, gdje je odana počast stradalim braniteljima. Pored himne nekoliko prigodnih skladbi izvela je mješovita pjevačka skupina KUD-a Bektež, a u programu je sudjelovala i Gradska straža Požega.

Vijence su položila izaslanstva Koordinacije udruga iz domovinskog rata, Udruge 63. bojne, Ministarstva branitelja sa pripadnicima vojske i policije, Požeško-slavonske županije zajedno sa predstavnicima gradova i općina, zatim izaslanstvo Grada Požege, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, te predstavnici udruga Josip Knežević iz Ljeskovice i Branko Drinovac Lega iz Bresnice.

Sudionici su upoznati sa formiranjem postrojbe, njenom ratnom putu i stradanjima njenih pripadnika. Predsjednik Udruge veterana 63. bojne, koja je organizator svečanosti, Dragan Valenta zahvalio se svima na odazivu i potpori.

-Požega ima bogatu i dugu povijest, no ovaj datum je među najvažnijima kako sjećanje na to vrijeme i branitelje ne bi izblijedilo, te da ostane trajna uspomena – kazao je čestitajući Dan branitelja požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.  Čestitke je uputio i Dinko Tandara, izaslanik ministra branitelja  kazavši da su branitelji pokazali koliko vole domovinu, te da na to trebamo biti svi ponosni kao i naša djeca.

-Ovo mjesto je sveto za našu domovinu, a kroz te događaje s ponosom ste svjedočili identitet svoga naroda – istakao je zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

U sklopu svečanosti Udruga 63. bojne priprema u utorak u Gradskom kazalištu dokumentarnog filma o poginulom branitelju Branku Drinovcu Legi.    

Foto: Ante Krstanović

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot