Polaganje vozačkih ispita u Požegi bolje ide na testovima, nego na vožnji

Autor: Jelenko Topić

Kakva je prosječna prolaznost iz prvog pokušaja polaznika autoškola u našoj zemlji zasigurno je zanimljivo pitanje pogotovo kada se spominje poskupljenje nastave i ispita.

Tvrdi se, prema pisanju tportala da prolaznost iz prve iznosi oko 70 posto, ali da je danas prosjek oko pedeset posto. Zbog liberalizacije tržišta i škola koje imaju dampinške cijene prolaznost između 15 i 20 posto jer kandidati moraju uzeti dodatne sate pa ih sve to u konačnici košta puno više.

Odgovor na to kakva je prosječna prolaznost u autoškolama iz prvog pokušaja za B kategoriju i  kakva je bila prije pet godina, kao i na niz drugih pitanja, dao je Hrvatski autoklub (HAK). Prema njihovim podacima, prosječna prolaznost autoškola u Hrvatskoj iz polaganja prometnih propisa i pravila u prošloj godini iznosila je 57 posto, a iz vožnje 51 posto.

Najveću prolaznost u prošloj godini za upravljanje vozilom ima Starigrad na Hvaru i to gotovo 83 posto, slijede Ilok 76 posto, Novska 73 posto itd. , a najmanja je u Opatiji 41 posto  i Supetru na Braču 42 posto.

Po prolaznosti iz polaganja prometnih propisa i pravila popularno nazvanoj testovima prednjači Požega sa 71 posto, slijede Pazin 67, Virovitica također 67 i Karlovac 65 posto, a najmanja je u Vukovaru 53 posto) i Gospiću 50 posto.

Kada je riječ o polaganju propisa i pravila, u HAK-u smatraju da tu ključnu ulogu imaju način i kvaliteta izvođenja nastave, osobne značajke, motivacija i razina znanja, a za vožnju drže da su bitne kvaliteta osposobljavanja kandidata za vozače, sposobnosti i kompetencije instruktora vožnje, osobne značajke kandidata za vozače, psihofizičke osobine, motivacija kandidata, kao i prometno-tehnički uvjeti, složenost prometnih situacija itd.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek