POLA STOLJEĆA OD OSLIKAVANJA OLTARNE SLIKE CRKVE U MIHALJEVCIMA: Vrhunsko djelo sakralnog slikarstva /FOTO/

Autor: D.M.

Na putu od Požege prema Velikoj na ulazu u Mihaljevce  omanja je crkva koju krasi oltarna slika njenog titulara Sv. Antuna Pustinjaka. Riječ je o slikarskom remek djelu, freski koju je prije pola stoljeća, daleke 1972. godine naslikao poznati varaždinski  akademski slikar Ivo Režek.

O tome djelu, likovna kritičarka Ivanka Reberski u monografiji o Režeku ističe da je umjetnik slijedio ikonografski predložak i iz isposničkog pustinjačkog života Sv. Antuna izabrao trenutak njegovog susreta sa Sv. Pavlom. Uz likove dvaju svetaca opisanih vrlo realistično na sceni su izvedeni svi simbolični atributi koji se vežu uz ikonografiju tog sveca. Prizor se zbiva u ogoljelom pustinjskom pejzažu pokraj Nila. Gotovo dvije trećine prostora zauzima golema modra ploha neba s koje slijeće gavran donoseći u kljunu dvojici pustinjaka koricu kruha, točno kako piše u Bibliji. Nije izostavio i ostale ikonografske atribute: štap na koji se svetac podupire kao znak njegove visoke starosti, ili svinju, koja predočava demone požude i proždrljivosti.

Plastička izražajnost isposničkog staračkog lika Sv. Antuna je vrlo realistična i u snažnoj ekspresiji lišena svake idealizacije.

Riječ jeo freski, vrhunskom djelu sakralnog slikarstva koju s treba pogledati i doživjeti ga u njegovoj punini.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek