Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

POLA STOLJEĆA OD OSLIKAVANJA OLTARNE SLIKE CRKVE U MIHALJEVCIMA: Vrhunsko djelo sakralnog slikarstva /FOTO/

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | POLA STOLJEĆA OD OSLIKAVANJA OLTARNE SLIKE CRKVE U MIHALJEVCIMA: Vrhunsko djelo sakralnog slikarstva /FOTO/ Požega.eu | POLA STOLJEĆA OD OSLIKAVANJA OLTARNE SLIKE CRKVE U MIHALJEVCIMA: Vrhunsko djelo sakralnog slikarstva /FOTO/

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Na putu od Požege prema Velikoj na ulazu u Mihaljevce  omanja je crkva koju krasi oltarna slika njenog titulara Sv. Antuna Pustinjaka. Riječ je o slikarskom remek djelu, freski koju je prije pola stoljeća, daleke 1972. godine naslikao poznati varaždinski  akademski slikar Ivo Režek.

O tome djelu, likovna kritičarka Ivanka Reberski u monografiji o Režeku ističe da je umjetnik slijedio ikonografski predložak i iz isposničkog pustinjačkog života Sv. Antuna izabrao trenutak njegovog susreta sa Sv. Pavlom. Uz likove dvaju svetaca opisanih vrlo realistično na sceni su izvedeni svi simbolični atributi koji se vežu uz ikonografiju tog sveca. Prizor se zbiva u ogoljelom pustinjskom pejzažu pokraj Nila. Gotovo dvije trećine prostora zauzima golema modra ploha neba s koje slijeće gavran donoseći u kljunu dvojici pustinjaka koricu kruha, točno kako piše u Bibliji. Nije izostavio i ostale ikonografske atribute: štap na koji se svetac podupire kao znak njegove visoke starosti, ili svinju, koja predočava demone požude i proždrljivosti.

Plastička izražajnost isposničkog staračkog lika Sv. Antuna je vrlo realistična i u snažnoj ekspresiji lišena svake idealizacije.

Riječ jeo freski, vrhunskom djelu sakralnog slikarstva koju s treba pogledati i doživjeti ga u njegovoj punini.

Foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo