U pola godine ostvarena trećina planiranih sredstava

Autor: DK

POŽEGA – Gradski proračun je u prvom polugodištu ostvario prihode poslovanja u iznosu 32.483.245 kn, što čini tek trećinu od plana za cijelu 2017. godinu. Kako stoji u izvještaju koje je prihvatilo Gradsko vijeće, u odnosu na isto razdoblje 2016. godine ostvareni su prihodi manji za 1.170.070,48 kn. U tome su prihodi od poreza najznačajniji (porez i prirez na dohodak porez na promet nekretnina, porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića i porez na tvrtku ) i ostvareni su u iznosu 16.898.639 kn, što je 52,07 posto od plana, iako nešto manje nego lani.

Ove i ostale podatke iz spomenutog izvješća primjedbe je uputio vijećnik Ivan Čolak (SDP), rekavši : – Žao nam je što smo bili u pravu kad smo rekli da nećete ostvariti očekivane prihode. Od planiranih 116,7 milijuna kuna ostvareno je tek 36,3 posto, te zaključio: – Ako ovako nastavimo, u budućnosti nećemo imati dovoljno financijskih sredstava. Trebali bi u 2018. godini mijenjati strukturu proračuna, kako bi imali razvojni, a ne čisto potrošački proračun“-. Hoće li gradski proračun ove godine ostati bez planiranih 23 milijuna kuna, pitanje je koje je uputio na prošloj sjednici.

-Planovi jedno, a realizacija drugo – odgovorio mu je Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika, uz napomenu kako se posljednjih nekoliko godina proračun puni znatno bolje nego u prethodnom razdoblju. Iako nije rekao, radi se o razdoblju u kojem je upravo vijećnik Čolak sudjelovao u njegovom kreiranju.

-Dobro znamo da se proračun znatno više puni u drugoj polovici godine – odgovorio je Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika, objasnivši kako se proračun po pitanju općih prihoda puni sukladno planu.

-Po pitanju planiranih pomoći za projekte, oni su tu da bi se mogli prijaviti na natječaje, jer ako ih nemamo planirane, ponovit ću, ne možemo se ni prijavljivati i očekivati sredstva. Tu je uključen Poduzetnički inkubator s oko 18 milijuna kuna, to će biti realizirano, također 4 milijuna sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta, tu je i za izgradnju dvorane Cesarićeve škole, koju smo prijavili. S tim sredstvima već smo došli na 80-90 posto izvršenja pomoći. Jedna od planiranih točaka je i prodaje udjela Grada u APP d.d., ostvarit će se značajan dodatni prihod – odgovorio je Mario Pilon, izrazivši uvjerenje da će time planirani proračuna biti ostvaren, spomenuvši još neke projekte na kojima se radi.

Iskustvo govori da prva polovina godine nije mjerilo uspješnosti za cijelu. Tako ostaje za vidjeti hoće li planirane pomoći za projekte, kapitalna ulaganja i slično u iduća tri mjeseca do kraja 2017. uz pojačani tempo nadoknaditi on što se još nije stiglo izvršiti.

Više iz kategorije