Pokrenuta inicijativa za najbolji putopis s imenom slavnog Požežanina [FOTO]

Autor: D.M.

Akvareli u čast Matka Peića naziv je izložbe Davorina Radića, akademskog slikara, koja je postavljena u izložbenom prostoru Knjižnice i čitaonice Požega a u povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja slavnog Požežanina. Na otvorenju, uz autora Radića bili su brojni Požežani te poznavaoci djela Matka Peića iz drugih krajeva Hrvatske,među njima i Tihomir Lončar, akademski slikar iz Zagreba. Peić je bio profesor Radiću i obojica su vrsni akvarelisti i dobro su se poznavali pa je to poveznica ove izložbe.
Profesor Milan Bešlić, likovni kritičar, također osobni prijatelj Matka Peića otvorio je Izložbu te istakao da su obojica „miris i duša domovine“. Voljeli su mjesta svoga rođenja koje se stalno protežu u njihovim stvaralačkim djelima. Matko svoju Požegu a Radić Hrvatsku Kostajnicu. Ovom prigodom profesor Bešlić je pokrenuo inicijativu za ustanovljenje godišnje nagrade za putopis koja bi nosila Peićevo ime i dodjeljivala bi se za najbolje prozne i video radove.
Govoreće na izložbi dr. Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege, zahvalio je organizatorima i autoru Radiću na iznimnom događaju kojom slavimo Peića. Također je podržao inicijativu za putopisnu nagradu.
Na izložbi je govorio i profesor Branko Matišić iz Belišća, izuzetan poznavalac Matka Peića.
U glazbenom dijelu su sudjelovali Ana Marija Ralašić na klaviru, učenica šeste godine osnovne i David Kresovljak na harmonici, učenik prve godine srednje glazbene škole Požega.
Aleksandra Šutalo, ravnateljica požeške Knjižnice i čitaonice zahvalila je svima sudionicima obilježavanja jubilej Matka Peića koja je otvorena do 20. travnja ove godine.

Tekst i foto: 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek