Pokladno jahanje na graničarski način: Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević ugostio konjanike i brojne goste /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

I ove godine održano tradicionalno pokladno jahanje selima župe Bučje. Kao i prijašnjih godina pokladna povorka je krenula iz Brodskog Drenovca prema Buču, a zadnja stanka je u Zagrađu.

U pokladnoj povorci je 40-ak konjanika jahača i desetak kočija koje je između ostalih domaćina ugostio u dvorištu svoje obiteljske kuće i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Među konjanicima-jahačima i kočijama okupili su se i brojni ljubitelji te tradicije kod župana Tomaševića koji ih je ugostio i počastio na svojstven način uz pjesmu i gostoprimstvo.

Među brojnim gostima između ostalih su bili i gospodarstvenici iz Tomislavgrada, njih 20-ak, na čelu s općinski načelnikom Ivanom Vukadinom kojima je na određeni način domaćin bio zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić.

U goste je svom kolegi, županu Tomaševiću došao i brodsko-posavski župan Danijel Marušić koji se priključio pokladno konjaničkoj povorci.

Prije polaska konjaničke povorke sve jahače i goste pozdravio je zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić koji je starim graničarkim pozdravom s Hvaljen Isus i Marija u ovoj prekrasnoj granici, u našem gradu Pleternici izrazio zadovoljstvo biti među svima njima i koji je sve pozdravio u ime gradonačelnice Antonije Jozić.

-Srce mi je veliko, sretan sam što vas ima ovdje u velikoj broju upravo iz razloga da sačuvamo našu Slavoniju i naše običaje – rekao je Domagoj Katić.

Prigodnim riječima, s leđa svoj bijelca, okupljene je pozdravio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Dobro došli u graničarski kraj, u župu Bučju. Ovo je osmo pokladno jahanje župe Bučje, ali od danas je ono i međunarodno jer ovdje su s nama 20-tak prijatelj iz Tomislavgrada. Pozdravljam drage prijatelje iz cijele Slavonije i one iz Zagreba te iz drugih krajeva. Neka i nakon ovog dana možemo kazati – biti ćemo bar još 108 godina zajedno ovdje, ovu tradiciju pronositi i čuvati. Nije Slavonija ni siromašna ni jadna, Slavonija široke duše, bogata kulturom, tradicijom i ljepotom, potvrđuje to i ovaj dan – rekao je župan Tomašević.

Foto: D. Mirković i S.P.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: