/VIDEO/ Pojava grinja i moljaca u vinogradima: “Štetnici su to koji imaju dvije do tri generacije godišnje”

Autor: agroklub.com

O štetama od moljaca, praćenju leta leptira i zaštiti vinograda, ekipa Poljoprivredne televizije razgovarala je sa stručnjakom Zdravkom Ragužom.

U narednih mjesec dana vrlo je važno obratiti pažnju na pojavu grinja i moljaca u vinogradima. “Moljci se javljaju gotovo svake godine i mogu prouzročiti velike štete”, upozorio je za Poljoprivrednu televiziju voditelj vinogradarske proizvodnje Kutjeva d.d., Zdravko Raguž.

Zdravko Raguž, voditelj vinogradarske proizvodnje Kutjeva d.d., 

Kako kaže, to su štetnici koji imaju dvije do tri generacije godišnje, a štetu prave direktno na grožđu. “Prve štete rade na malim bobicama kada su one 2 do 3 mm veličine, a druga i treća generacija kada je bobica 5, 6 ili 7 mm i to izgrizanjem uslijed čega može doći do zaraze botritisom”, napomenuo je.

Odrasli oblik odnosno leptir pojavljuje se oko 20. svibnja, a Raguž otkriva da oni rade praćenje pomoću feromona. “Kućica se sastoji od plastike, na dnu je ljepljiva ploča na koju se hvataju leptiri ,a najbitnija je ampulica koja ima miris i privlači mužjake”, pojasnio je dodavši da je prilikom postavljana bitno rukom ne hvatati ampulice s feromonom.

On ima svoj vijek trajanja. Ne možete ga postaviti na početku travnja jer će za određeni broj dana ampulica prestati lučiti miris”, upozorio je. Savjetuje da se na dva hektara postave dvije kućice i to jedna za pepeljastog, a druga za žutog grožđanog moljca jer ne može isti feromon privlačiti obje vrste štetnika.

Raguž kaže kako oni svaki ili svaki drugi dan prate broj ulovljenih leptira dok feromone za drugu generaciju postavljaju krajem lipnja i početkom srpnja. “Kada broj ulovljenih pređe 70 vrijeme je zaštitu vinograda. Nju obavljaju skupa sa zaštitom od pepelnice i peronospore”, pojasnio je.

Za uspješnu zaštitu ponekad je potrebno samo jedno tretiranje i to prve ili druge generacije, no uobičajeno je provođenje dva ili tri tretmana tijekom vegetacije. Najvažnije od svega je pratiti pojavu štetnika kako bi se moglo pravovremeno reagirati i smanjiti njihov učinak.

Više pogledajte u videoprilogu:

Izvor: Poljoprivredna TV/Marija Frdrih

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88