Pohvale i priznanja za prvo desetljeće aktivnosti Slovaka

Autor: Jelenko Topić

JAKŠIĆ – Na radnoj i svečanoj skupštini Matice Slovačke „Kukučin Kuntarić“ u Jakšiću usvojena su izvješća i planovi udruge, te obilježeno prvo desetljeće njenog plodnog rada, a tu su bili načelnik jakšićke općine Ivica Kovačević, predsjednik Općinskog vijeća Boško Obradović, te predstavnici udruga i više KUD-ova ovoga kraja.

-Više od stotinu članova puno desetljeće njeguje kulturu, pjesme i ples starog kraja, a u jakšićkoj školi „Mladost“ i požeškoj Gimnaziji uveden je slovački jezik – kazao je u izvješću o radu udruge kroz prvih deset godina predsjednik Pavel Treger i dodao da je folkorna skupina u tom razdoblju imala više od stotinu nastupa, nabavljene su nošnje i instrumenti, a svake godine organiziraju manifestaciju „Slovaci Slovacima“ uz koju bude i likovna kolonija. Matica Slovačka ostvaruje dobru suradnju sa udrugama, općinom Jakšić i župom, a mladi su ključan oslonac djelovanja.

U idućoj godini nastavit će organizaciju svoje tradicionalne priredbe, nastupiti na niz smotri folklora, te nadalje kupovati nošnje, instrumente itd. Predviđeni proračun za ovu godinu je 110 tisuća kuna.

-Iznimno sam zadovoljan vašim radom i možete biti primjer drugima, nastavljamo potpore vašem radu, a slijedi uređenje ove zgrade kako bi vi i HKUD Slavonija imali bolje uvjete rada- kazao je pozdravljajući Slovake načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. Rad skupa pozdravili su članica Savjeta za nacionalne manjine RH Branka Baksa, te Mirko Vavra, predsjednijk Saveza Slovaka u RH koji je pohvalio rad i pozvao da se uključi još više mladih.

Skupština je posebno zahvalila općini Jakšić i HKUD-u Slavonija na suradnji, a zaslužnim pojedincima uručena su priznanja za dugogodišnju aktivnost.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek