Pohodi Krndijom po tri kontrolne točke kutjevačke obilaznice /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Prvi proljetni vikend članovi Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac iz Požege iskoristili su za planinarenje Krndijom. Put je počeo automobilima iz Požege od Željezničkog kolodvora prema Hrnjevcu, selu u blizini Kutjeva.

Na pohod je pošlo trideset i troje  planinara, a kretali su se  kroz vinograde do  početka šume i dalje nemarkiranim strmim putem prema uzvisini. Nakon   sat i pol hodanja umjerenim tempom stigli su do  križanja  staze, te nastavili silaznom rutom prema  planinarskom skloništu Mlaka na 552 metara nadmorske visine smještenom na južnim padinama Krndije.

Laganim tempom prilagođavamo  su pohod te  svi zajedno stigli do prve kontrolne točke  Mlaka gdje su imali duži odmor. Nakon podneva krećemo prema drugoj točki kružne obilaznice, vrhu Lipe visine 760 metara koji je drugi najviši vrh Krndije.

Potom su nastavili prema  Roginom kamenu visine 590 metara udaljenom svega petnaestak minuta od vrha Lipe gdje se nalazi i vidikovac izgrađen vrijednim rukama kutjevačkih planinara. S vidikovca se pruža veličanstven pogled na Požešku dolinu, vide se Dilj gora i Požeška gora, Psunj i Motajica u BiH, a za lijepa vremena čak Vlašić i Ozren planina. Tura je trajala sedam sati, a dužina joj je 15 kilometara. Vrijedni vodič ove zanimljive planinarske ture je bio iskusni planinar Dragan Davidović.

Foto: PD Sokolovac

Više iz kategorije