Pohod po snijegu i hladnoći, no dobar ulov nije izostao /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

ORLJAVAC – Od ranog jutra bilo je veoma živo u lovištu Orljavac najbrojnijeg lovačkog društva „Psunj“ iz toga mjesta zapadno od Požege jer su se kod njihovog doma okupljali brojni lovci zbog uobičajenog nedjeljnog lova. Okupilo ih se više od 50, premda je vani bilo 7 stupnjeva Celzijevih ispod ništice. Ne izostaje ni čašica razgovora, te doručak onako u pokretu što bi se reklo s nogu. Tu su i poznate lovačke pošalice, prepričavanje dogodovština iz svakodnevice među njima.

Užurbano je lovnik Dalibor Smoković preuzimao od njih potrebnu dokumentaciju sačinivši popis sudionika lova, a uslijedio je dogovor za polazak, raspored i organizaciju pohoda. Podijelili su se u tri skupine od kojih jednu čine lovci koji idu u prigon divljih svinja, a dvije ostale ih dočekuju na čekama i po predjelima odnosno padinama Psunja. Po šumi, točnije području Koprivna-Rasna nedaleko državne ceste Požega-Pakrac, su ih razvodili Danko Bešlić i predsjednik „Psunja“ Željko Lokner, te sve ide po planu.

Škripa čizama na snijegu, živahan hod lovaca, korak po korak prolaze se šumoviti predjelu obrasli gustišem, tu su praćenja i motrenja između drveća, a pomažu im dakako psi njihovi vjerni pratitelji koji dobro osjete blizinu divljači.

-Unatoč hladnoći uvjeti za lov su dobri, a ne smeta nam desetak centimetara snijega jer smo se pripremili za takve okolnosti – poručju orljavački lovci.

Nakon gotovo četiri sata imalo se što vidjeti. Iz nepristupačnih predjela guste  šume izvukli su vlastitom snagama i rukama pet odstrijeljenih divljih svinja što je ovdje čest slučaj jer je lovište Orljavac, kao i još dva kojima gospodare Poljanačke šume i Istočni Psunj, bogato divljači. To ljude ovog kraja motivira da se uključe u rad „Psunja“ koji sada ima 108 članova mahom s područja brestovačke općine i grada Požege.

 Vrativši se k svome domu uslijedila je počast divljači kojom prigodom se predsjednik Lokner zahvalio na odazivu i istakao dobru lovačku disciplinu tijekom dobro organiziranog lova.

Uslijedilo je zajedničko druženje kraj otvorene vatre. Lovci su na štapovima pekli kobasice i slaninu, nije manjkalo ni dobre vinske kapljice ovog vinorodnog kraja. Pokazali su zajedništvo i složnost kao i u svakodnevnim aktivnostima u ovome društvu koje prednjači među lovačkim udrugama Požeško-slavonske županije.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot