Pohod planinara s Matkom Peićem po Požegi i Požeškoj gori

Autor: D.K.

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac iz Požege svake godine tradicionalno organiziraju izlet pod nazivom S Matkom Peićem po Požegi i Požeškoj gori.
Nakon uvodnih riječi na Trgu Matka Peića o Matku Peiću koje je pročitala Gabrijela Zec požeški planinari krenuli su na izlet. Tom prilikom svaki izletnik je dobio i prigodnu sliku Matka Peića koju su si stavili  za kapu, jaknu ili šal. Novim dijelom staze uz Grgin dol uputili su se prema Vinogradarskom putu pa su se onda oprezno koračajući niz stepenice spustili na cestu prema Komušini.

Kroz livade, šumarke i oranice stigli su do Koydlovog zdenca gdje su napravili stanku za okrjepu, a tu je o  radu Stjepana Koydla govorio predsjednik Sokolovca Bruno Horvat. Nakon izleta i dolaska na početnu točku planinari su se nastavili družiti u hotelu Grgin dol.

Ovaj izlet je posvećen požeškim velikanima, vodič je bio iskusni planinar Predrag Livak.
Matko Peić rodio se u Požegi 1923. godine. Školovao se u rodnome gradu, a nakon toga u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1947. i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1956. godine predavao je povijest umjetnosti na ALU. Bavio se i književnošću te se smatra da je uveo stilsko-periodizacijski pojam rokokoa u proučavanje hrvatske književnosti 18. stoljeća. primijenivši ga na djela Antuna Kanižlića.
Stjepan Koydl (1883.-1960.), učitelj vinogradarstva, pivničarstva, voćarstva i povrtlarstva. Vlasnik i glavni urednik lista Jugoslavenski vinogradar i voćar, pisac mnogih članaka, te autor mnogih brošura poput one O sumporenju vina, Malo iz vinogradarstva i pivničarstva i dr. Zaslužan je za razvoj vinogradarstva i vinarstva u požeškom kraju, gdje je najduže i službovao.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek