POHOD LOVACA: Vinogradi čuvaju zeca, a oporavak u ravnici sporo traje

Autor: Jelenko Topić

Iako je sezona lova na zeca započela od 1. listopada u mnogim lovištima taj lov još nisu organizirali jer je njegova populacija osjetno smanjena. Mišljenja su stručnjaka da je ta divljač osjetno uništena na ravničarskim područjima zbog zagađenosti uzrokovane upotrebom zaštitnih kemijskih sredstava i umjetnih gnojiva.

-Nismo još organizirali niti jedan lov na zeca. U posavskom dijelu oko Nove Kapele populacija te divljači se dijelom oporavila zahvaljujući posljednjem uvozu podmlatka iz Mađarske – ističe Nenad Čulina, predsjednik Lovačkog društva „Fazan“ iz Siča. Ništa bolja situacija nije ni sjevernije od toga kraja tj. u Požeškoj kotlini.

-Počeli smo lov na zeca, tijekom posljednjih godina malo ga ima pa tako i u našoj lovno-gospodarskoj osnovi, odstrel je osjetno smanjen, a razlozi malog broja su zbog prisutnosti kemije na ovdašnjim obradivim površinama, pogotovo u proljeće kada se prskanjem štiti pšenica od bolesti pšenica, a zec je preosjetljiv tako da dolazi do uginuća – kazao nam je Vili Šostar, predsjednik Lovačkog društva  „Sokolovac“ iz Požege koje gospodari lovištem Požega 1.  U kutjevačkom kraju je stanje znatno bolje.

-Imali smo otvorenje lova na zeca i nisku divljač, bilo je odstrela zeca i fazana. Kod nas ima zeca zbog velikih površina zasađenih vinovom lozom po obroncima Krndije i Papuka jer kemijska zaštita vinograda ne utječe na tu njegovu populaciju – rekao nam je Ivica Pospišil, predsjednik LD „Slavonac“ iz Kutjeva.

Foto: Ilustracija, arhiva, pozega.eu

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »