POHOD ZA DIVLJAČIJOM: Zamke propisa i ograničenja smanjuju dolazak lovaca

POŽEGA – Često se u nas govori i piše o unapređenju lovnog turizma koji bez sumnje ima velike razvojne potencijale. Bogatstvo fonda divljači, prirodne ljepote, obilje izvornih delicija, te bogata gastronomska i vinska ponuda zasigurno su dobar mamac za lovce pogotovo one strane. Ipak njihov dolazak nije na očekivanoj razini, a po mišljenju stručnjaka osjetno je ispod onoga što je lovni turizam bio prije tri desetljeća. Ispada da su sada dolasci lovaca manje-više sporadični i to mahom iz europskih zemalja, te rijetko iz prekooceanskih područja. O nekom organiziranom lovnom turizmu nema ni govora. Mnogo razloga je tomu stanju.

-Naše udruge zasada poštujući važeće zakonske propise mogu imati organizirane lovove za strance isključivo putem registriranih agencija takve namjene, a lovci moraju ishoditi odgovarajuću iskaznicu za lov – kaže nam Zdravko Vujnović, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije koji je u suradnji sa čelništvom županije inicirao osnivanje takve agencije u ovom kraju koji obiluje visokom divljači u nekoliko državnih lovišta smještenih na okolnim slavonskim planinama.

Iako lovačke udruge imaju brojne objekte tj. lovačke domove sa podosta smještajnih kapaciteta tu se zasada strani lovci ne mogu smjestiti zbog sadašnjih zakonskih ograničenja, a lovci ne mogu obavljati ugostiteljske usluge u svojim objektima.

-Lovačke udruge su neprofitne, a u slučaju da se bave ugostiteljskom djelatnošću obavezne su raditi dvojno knjigovodstvo što bi bilo još jedno veliko opterećenje za aktivnosti volontera u njima – kaže nam u nastavku Vujnović. Dakako uz sve navedeno postavlja se i uvjet fiskalizacije, a posebno zabrinjava način kako udruge (ne)mogu dobiti potrebne sanitarno-tehničke uvjete za takav rad jer je dobro znano da su njihovi domovi u prirodi gdje jer upitna ispravnost i kontrola pitke vode, a o kanalizaciji nema ni govora jer je općepoznato da mnogi od tih objekata nemaju ni odgovarajuću septičku jamu.

U sadašnjem trenutku svoje mjesto pod suncem kroz ovu djelatnost uz turističke agencije našli su mnogi ugostiteljski objekti koji su svoju ponudu približili lovačkoj klijenteli, te ostvaruju dobre rezultate kroz povećanje broja noćenja i rast svojih prihoda. Jedan od njih je „Zlatni Lug“.

Zbog svega ovoga mnogo je zamki i ograničenja u sadašnjim propisima da bi se ostvarili kvalitetni pomaci u lovnom turizmu. Imajući u vidu da županija kroz povrat dijela lovozakupnine,te iz vlastitog proračuna daje financijske potpore lovcima za unapređenje turističkih aktivnosti kroz poboljšanje i proširenje smještajnih kapaciteta postoji nada da će se kroz izmjene zakona vezanih uz lovni turizam kad-tad nešto biti riješeno. Razloga za to je mnogo, a dakako najveći je priliv novca od ove djelatnosti koji nije beznačajan, a uvjeta ima da bude višestruko povećan.

0 Comment