Poetski štih ruže i loze u suglasju sa prirodom koja želi nešto reći /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

PLETERNICA –  Po desti puta pleterničko Vinogradarstvo Markota obilježilo je na poznatom lokalitetu Starac na obroncima Požeške gore Dane cvatnje graševine i ruža. Tu je uz nasade vinograda ranije zasađeno tisuću riža čime je nastala Cesta ruža i vina, a ovaj običaj proslave cvatnje obitelj Marinka Markota njeguje jedina u našoj zemlji po uzoru na slične vinogradarske svečanosti u Francuskoj, Italiji i drugim vinorodnim zemljama.

U brojne poslovne partnere i ugledne goste, kao i prijatelje obitelji Markota tu  su bili saborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i njen zamjenik Domagoj Katić, dogradonačelnik Požege Darko Puljašić i drugi.

-Ova manifestacija uključena je u Lipanjske dane stvaralaštva koji u gradu Pleternici traju cijeli mjesec, a želimo stvoriti poetski štih ruže i loze koji su u suživotu i suglasju prirode – kazao nam je Marinko Markota koji je uz bačvu kapaciteta  pet  vagona u vinogorju na Starcu pozdravio sudionike svečanosti, te dodao da je vizualni efekt ruža uz trsje od sredine svibnja do kraja kolovoza izuzetno lijep. Ova obitelj s lozom živi cijelu gfodinu, a uz tradicionalne fešte vinogradara i vinara uz vincelovo i Martinje oni slave cvatnje vinograda i ruža.

-Ruže tri dana prije loze primjerice otkrivaju pepelnicu pa nam preventivno signaliziraju što da poduzimamo na zaštiti – kaže nadalje Markota i dodaje da su ovdje od devedesetih godina okrupnjavali zemljište, 2006. godine su zasadili prve nasade, a danas imaju 34 hektara od čega je na Starcu 20, te ostatak na Klikunu dok su 80 posto zastupljene bijele sorte ponajprije graševina, chardonay, pinot sivi, souvignon i druge. Vinarija Markota sada godišnje proizvodi 100 tisuća litara vina, koja plasira po cijeloj RH, a počeo je izvoz jer ima zanimanja u Italiji, Rumunjskoj,skandinavskim zemljama itd.

Ovom prigodom na slavonskoj destinaciji Cvatnje graševine i ruža nastupili su tamburaši „Zlatna dolina“, a poznati autor tamburaških pjesama i umjetnički direktor Aurera festa u Požegi Veljko Valentin Škorvaga odabrao je svoje najljepše pjesme te ih otpjevao uz ove vrsne tamburaše. To su bile “U srce te dira”, “Po prašini i divljini”, “Sve dok Dunav protiče”, “Selo što čuva uspomene”, “Oko moje neposlušni gade”, “Moj did’  Luka” i druge.

-Odabrao sam pjesme koje su zapravo retrospektiva moga stvaralaštva uključujući i neke o vinu, a najveći dio ih je izveden na požeškim festivalima- kazao nam je Veljko Valentin Škorvaga vidno raspoložen u okruženju tamburaša i prijateljske obitelji Markota.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: