Poduzetnički centar Pleternica odradio junački posao i privukao gotovo 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava

PLETERNICA – Brojni su razlozi zbog čega smo odlučili upravo na razmeđu dviju godina progovoriti o Poduzetničkom centru Pleternica, samozatajnom i prije svega složnom timu, koji tamo radi na čelu s radišnom direktoricom Marijom Šarić, a koje sve i kad se najmanje nadaju budnim okom na svakom koraku prati pleternička gradonačelnica Antonija Jozić. Svima njima prvi, osnovni ali i glavni cilj je biti uspješan na svom poslu i uspjeti, a uspjeha njima ne nedostaje.

Poduzetnički centar Pleternica, kao tvrtka osnovana je 2006. godine s ciljem poticanja lokalnog razvoja, s naglaskom na razvoj gospodarstva i poduzetništva. Uloga Poduzetničkog centra Pleternica je također osnažiti lokalne kapacitete za izradu projekata koji se mogu financirati iz fondova Europske unije. Brojni su projekti koji su aplicirani i za koje su odobrena znatna milijunska bespovratna sredstva bilo da se radi o potporama za turizam, poduzetništvo ili ruralni razvoj. O svemu tome najbolje govore brojke, ali i korisnici, vlasnici OPG-ova, obrta i tvrtki, koji ne kriju zadovoljstvo suradnjom s pleterničkim Poduzetničkim centrom i “ne kaju se” što su odabrali upravo njih za vjernog poslovnog partnera.

Marija Šarić, direktorica Poduzetničkog centra Pleternica

Iz razgovora, kako s direktoricom Poduzetničkog centra Marijom Šarić tako i s pleterničkom gradonačelnicom Antonijom Jozić, zaključili smo da oni više vole raditi na projektima, njih aplicirati nego o njima u javnosti govoriti jer kako ističu s ostvarenim projektima i dobivenim sredstvima trebaju se hvaliti korisnici odnosno oni koji su sredstva dobili. No svejedno smo došli do općih i nama zanimljivih podataka.

Evidentan je to podatak da su poduzetnici, obrtnici i vlasnici OPG-ova upravo preko Poduzetničkog centra Pleternica priskrbili 33 milijuna kuna. Ta sredstva se odnose za projekte odnosno investicije od 75 milijuna kuna. Razliku financiranja investicije osiguravaju i svoja sredstva ulažu sami korisnici, što je za njih kao takva investicija i ulaganje više nego prihvatljivo.

Za izdvojiti je da je ovih zadnjih dana ove nam 2017. godine na ispraćaju odobreno 8 projekata za isto toliko korisnika iz Mjere 6.1.1. koji je svaki pojedinačni vrijedan po 50 tisuća EUR-a. Sve je te projekte upravo radio i do kraja odradio Poduzetnički centar Pleternica.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice

Ne spomenuti u svemu ovome uz gradonačelnicu Antoniju Jozić i direktoricu Mariju Šarić i Jasnu, Moniku, Barbaru, još jednu Mariju i blaženog među svima njima Hrvoja možda ne bi bilo u redu. Svi oni rade na nekim od projekata, za neke su se specijalizirali ali kako smo doznali znaju oni svi sve raditi, ne samo raditi već i biti uspješni u onome što rade i odrade čemu u prilog ide brojka priskrbljenih 33 milijuna kuna.

E sad spomenuta ekipa, uz djelatnike gradske uprave, koja radi na zahtjevnim, velikim i mega projektima na kojima je samo za grad Pleternicu priskrbljeno 236,3 milijuna kuna, odradila je i projekte ne baš male financijske vrijednosti za ruralni razvoj i turizam aktivna je i na drugim poslovima poput rada, u Dnevnom boravku, organizacije okruglih stolova raznih savjetovanja i predavanja, radu s udrugama, djecom, školama i i i, mogli bi još puno toga nabrajati.

Dok smo o svemu razgovarali s gradonačelnicom Pleternice Antonijom Jozić, koja je ispred grada Pleternice u ulozi osnivača Poduzetničkog centra mogli smo zaključiti da je ona s tom ekipom više nego zadovoljna.

Namjerno ili ne jedan smo podatak ostavili za kraj. Za svih tih šest djelatnika, zaposlenika u Poduzetničkom inkubatoru plaća se ne osigurava iz proračuna grada Pleternice. Oni sami zarade sebi plaću financiranjem iz projekata na kojima su radili i rade, a to su sredstva iz fondova i vlastitih prihoda.

Uvjereni smo da će biti reakcija zbog ove zadnje rečenice u kojoj ne možemo ne istaći da bi druge jedinice lokalne samouprave trebale slijediti primjer takvog rada poput grada Pleternice i Poduzetničkog centra, zapošljavati ali ne financirati plaće zaposlenih iz proračuna. 

0 Comment