Područna osnovna škola u Sovskom Dolu koja djeluje od 1964. godine odlazi u povijest

Autor: D.K.

SOVSKI DOL – Na području općine Čaglin gdje djeluje Osnovna škola Stjepana Radića “još uvijek” u sklopu te matične škole djeluju četiri Područne škole koje pohađaju od dva do šest učenika. Najmanja je područna škola u Sovskom Dolu koju pohađaju samo dva učenika, dječaka, dok u susjednoj Djedinoj Rijeci tu školu pohađa troje učenika.

Prema svemu sudeći Područna škola u Sovskom Dolu ove godine odlazi u povijest iz razloga jer jedan učenik koji bi trebao ostati i ići u četvrti razred i koji teritorijalno pripada toj školi neće pohađati nastavu i biti jedini učenik.

Blanka Hribar Čmelar, učiteljica u Sovskom Dolu

U Sovskom Dolu već 18 godina radi učiteljica 61-godišnja Blanka Hribar Čmelar koja se u čaglinski kraj doselila iz rodne Požege i prema svemu sudeći svoje će zadnje učiteljske godine do odlaska u mirovinu provesti u matičnoj ili nekoj drugoj područnoj školi.

– Otkad radim ovdje nikad nismo imali više od 12 učenika i to je bilo tek kad sam počinjala raditi. Od tada se broj djece smanjuje iz godine u godinu, a sljedeće školske godine vrlo vjerojatno neće biti niti jedno dijete pa će se škola po svemu sudeći morati zatvoriti. Inače, ovdje je uvijek bilo malo djevojčica u školi, a posljednju smo imali prije dvije godine. U Sovskom Dolu je najviše učenika bilo 42 i to 1972. godine – drhtavog glasa izgovarala je učiteljica Blanka.

Njena sadašnja dva učenika su Matej Poljaković (10) i Marko Vukić (9). Iako su svakog dana sami na nastavi i nemaju društvo s kojim bi se igrali pod odmorom ili nastavom Tjelesne i zdravstvene kulture, dječaci ističu kako su presretni metodama podučavanja učiteljice Blanke, a najviše obožavaju s njom svirati gitaru, pisati pjesme i učiti pjevati. Žalosti ih jedino činjenica što će se uskoro morati rastati jer će obojica krenuti u matičnu školu u Čaglinu.

– Odličan sam učenik, a sve zahvaljujući učiteljici. Obožavam povijest, engleski i matematiku iz koje sam ove godine bio na županijskom natjecanju i osvojio šesto mjesto. Učiteljica me odlično spremila i ja sam joj zahvalan. U slobodno vrijeme pišem ljubavne pjesme. Nisam sretan jer u selu uopće nema male djece pa se nakon škole nemamo s kime igrati. Zbog toga su dani u selu ponekad dosadni – prepričava nam mali Matej koji naglašava da mu je želja nakon što odraste postati profesionalni vojnik.

Njegov prijatelj i jedini kolega u razredu, Marko Vukić ne voli matematiku poput Mateja, ali zato najviše pozornosti pridaje prirodi i društvu. U matematici mu, tvrdi, često osim učiteljice pomaže i Matej koji mu pokazuje i objašnjava kako se pojedini zadaci rješavaju.

– Iako smo samo nas dvojica na nastavi nema popuštanja i prepisivanja na ispitima. Tu je učiteljica stroga i to poštujemo. Trebao bih i sljedeće godine ići u ovu školu četvrti razred, ali ne želim ostati sam nakon što Matej ode u Čaglin. Zbog toga su me roditelji isto odlučili poslati u matičnu školu u Čaglin – kaže Marko.

Osim učiteljice Blanke dječacima svakog tjedna dolaze učitelj iz vjeronauka, te učitelji njemačkog i engleskog jezika. – Dolaze im jednom tjedno i s njima imaju blok sat. Učitelj engleskog im dolazi čak iz 50-ak kilometara udaljenog Osijeka dok iz njemačkog dolazi iz Trnave, a iz vjeronauka iz Jakšića – potvrdila je ravnateljica Švajda koja dodaje kako škola u Sovskom Dolu nema niti dječje igralište pa se učenici često s učiteljicom moraju snalaziti kad imaju odmore ili nastavu iz Tjelesnog.

Njihova učiteljica Blanka ističe kako je predivno raditi s malom grupom jer se svakom djetetu može individualno posvetiti. Dječaci su, dodaje, znatiželjni i svestrani te brzo svladavaju gradivo zbog čega su morali proširivati nastavni plan.

– Tužna sam jer će se škola najvjerojatnije zatvoriti, ali to je očekivano jer selo izumire. Ovdje živi svega 80 stanovnika, ali djece jednostavno nema niti će ih biti u budućnosti. Samo umirovljenici ostaju ovdje dok mladi odlaze trbuhom za kruhom. Realnost je da se škola više nikad neće otvoriti nakon što ovi dječaci završe s nastavom – rekla je učiteljica Blanka koja izražava zabrinutost jer još ne zna gdje će raditi sljedeće školske godine ukoliko se škola izgrađena još davne 1964. trajno zatvori.

Slađana Švajda, ravnateljica Osnovne škole u Čaglinu

Ravnateljica Švajda otkrila nam je kako će je najvjerojatnije Blanku poslati u drugu područnu ili matičnu školu jer jedna od učiteljica ide u mirovinu. – Ne mora se bojati za posao jer će nam nedostajati nastavnog osoblja – zaključila je ravnateljica Švajda kojoj također nije svejedno zbog, slobodno se može reći, trajnog zatvaranja škole u Sovskom Dolu.

Više iz kategorije