„POD POŽEŠKIM BRDIMA“ – 125. GODINA ROĐENJA ISTAKNUTOG DOAJENA HRVATSKE TAMBURAŠKE GLAZBE: Nitko nije opjevao Požegu kao Josip Andrić /FOTO/

Autor: BST

Obilježavajući 125. godina rođenja Josipa Andrića, Požega se odužuje skladatelju, doajenu hrvatske tamburaške glazbe, glazbenom teoretičaru i kritičaru, etnomuzikologu, književniku – riječju: velikoj i svestranoj osobi, koja je Požegu smatrala svojim glazbenim rodnim gradom, u kojem je napisao svoj prvi glazbeni ciklus “Pod požeškim brdima“. To je ujedno naziv programa koji sadrži tri događaja kojima mu se odužuju Požežani. U Glazbenoj školi otvorena je izložba koja prikazuje njegovo djelovanje te održan autorski koncert njegovih skladbi. Kako je rečeno na otvorenju izložbe, dogodine će se i tamburaška nagrada na natjecanju orkestra koje se održava u Požegi dobiti njegovo ime.

„Dr. Josip Andrić bio je veliki pokretač glazbenog života u som dobu, veliki promotor tamburaške glazbe i stvarno nas je zadužio da se ovakvim projektima sjetimo njega i njemu u čast posvetimo. Posebno mi je drago što smo upravo mi ispunili njegovu neostvarenu želju, a to je osnivanje tamburaške filharmonije, koju je moj prethodnik Veljko Valentin Škorvaga sa svim učenicima i profesorima ove škole uspio i napraviti“ istaknuo je na otvorenju izložbe Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole Požega.

Izložba kronološki prikazuje život i postignuća Josipa Andrića, brojnom notnom građom i fotografijama koje posjeduje Gradski muzej Požega i iz privatnog vlasništva Antal Šarvary, Plavna, odakle dolazi i tambura Josipa Andrića. Naime, izložba i koncert pripremljeni su u suradnji s Hrvatskom glazbenom udrugom „Festival Bunjevačkih pisama“ Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. „Josip Andrić je zapalio iskru znanja, volje i želje da ovi prekrasni mladi ljudi krenu tim stopama umjetnosti, da u sinergiji zajednički s bunjevačkim Hrvatima promoviramo njegovo veličanstveno  djelo“, rekao je gradonačelnik Darko Puljašić, simbolično otvarajući izložbu.

Andrić je Požegu zadužio posvetivši joj oko pedesetak skladbi, ne računajući njegovo glazbeno djelovanje kao dirigenta i Tamburaškog orkestra „Bisernica“ i pjevačkog zbora „Lira“, pokretača glazbenog života tadašnje Požege. Iako je u Požegi proveo osam godina, “Na Požegu nikada nije zaboravio, posvetio joj   je pedesetak skladanih djela postavši tako najopjevaniji grad u Slavoniji. Uglazbljujući stihove požeških gimnazijalaca, požeških književnika i drugih opjevao je Sokolovac, Tekiju, Arslanovce, Orljavu, požešku berbu, ulicu Vučjak, Jagodnjak, Grgin dol, Fratrovicu“ rekla je Maja Žebčević Matić, viša kustosica Gradskog muzeja Požega, autorica izložbe, koje će o životu i djelu Josipa Andrića održati  i predavanje u četvrtak.

Kulminacija večeri bio je koncert odabranih skladbi Josipa Andrića, na čijem početku smo čuli ciklus „Pod požeškim brdima“. Najbrojniji su bili tamburaški nastupi, kojima su uz požeške učenike osnovne i srednje glazbene škole nastupili gosti iz Subotice, Tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevačkih pisama“. Koncert je bio kruna svega što se moglo reći o Andriću, koji jest promovirao tamburašku glazbu, ali je kao obrazovani glazbenik pokazao svoj umjetnički izričaj i kroz skladbe za pjevače i klavir.

Foto: D: Mirković [FAG id=269020]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek