POČINJE ZNAČAJAN STRUČNI SKUP U POŽEGI: Cilj je afirmacija znanosti, te razvijanje znanstvenog mišljenja

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Povijesno društvo, Katolička gimnazija, Gradski muzej i Gimnazija Požega organizatori se tradicionalnog Festivala znanosti koje počinje u ponedjeljak od 13.30 sati.

-Tema ovogodišnjega Festivala je vrijeme o kojem se može govoriti na različite načine. Povjesničarima je važan vremenski kontekst, odnosno ukupna obilježja vremena nekog događaja koji istražuju. Tijekom javnih rasprava, ali i u pisanim radovima pojedinih autora, često se zanemaruje vremenski kontekst pa se nerijetko događa da povijesnim ličnostima „sudimo“ po moralnim i pravnim standardima vremena u kojem živimo. Da bi naše mišljenje o nekom problemu prošlosti bilo relevantno moramo dobro poznavati vremenske okvire u kojima se taj problem odvijao- kaže prof. Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega i dodaje da je cilj ovogodišnjega Festivala znanosti, između ostaloga, afirmacija znanosti, te posebno razvijanje znanstvenog mišljenja. Zato su ovogodišnji program u većoj mjeri prilagodili mlađim uzrastima, učenicima od petoga razreda osnovnih škola do četvrtih razreda srednjih škola.

– Nema znanstvenog razumijevanja problema bez kritičkog mišljenja i logičkog zaključivanja te argumentiranih obrana vlastitih stavova nasuprot predrasudama koje su nas u prošlosti vodile u sukobe i umjetne podjele gubeći iz vida sve što nas povezuje kao ljude. I danas svjedočimo destruktivnim učincima raznih oblika ekstremizma koji pojedinačno izdižu na razinu općega. Neka različitost bude naše bogatstvo, a ne zalog novih sukoba. Kako bismo ovakvim nastojanjima oplemenili naše društvo moramo poticati unapređenje obrazovnog sustava jer će tada znanje i rad postati dio našeg identiteta ovdje u Zlatnoj dolini i cijeloj Hrvatskoj. Neka dijalog i tolerancija šire naše poglede i oštre um za bolje dane u odnosu na ove u kojima živimo –ističe na kraju Tadić.

On se zahvalio partnerima Povijesnog društva na realizaciji ovoga vrijednog projekta, a to su Gradski muzej Požega, Katolička gimnazija i Gimnazija u Požegi, te njihovim čelnicima, ali i suradnicima, ponajprije kolegicama Kristini Rupert i Ivani Domanović,profesorici Veri Ćuže Abramović, kolegama Josipu Katiću i Zdenku Samardžiji bez kojih ne bi mogli realizirati ovaj projekt.

/Foto: Ilustracija/

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: