POČINJE ZNAČAJAN STRUČNI SKUP U POŽEGI: Cilj je afirmacija znanosti, te razvijanje znanstvenog mišljenja

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Povijesno društvo, Katolička gimnazija, Gradski muzej i Gimnazija Požega organizatori se tradicionalnog Festivala znanosti koje počinje u ponedjeljak od 13.30 sati.

-Tema ovogodišnjega Festivala je vrijeme o kojem se može govoriti na različite načine. Povjesničarima je važan vremenski kontekst, odnosno ukupna obilježja vremena nekog događaja koji istražuju. Tijekom javnih rasprava, ali i u pisanim radovima pojedinih autora, često se zanemaruje vremenski kontekst pa se nerijetko događa da povijesnim ličnostima „sudimo“ po moralnim i pravnim standardima vremena u kojem živimo. Da bi naše mišljenje o nekom problemu prošlosti bilo relevantno moramo dobro poznavati vremenske okvire u kojima se taj problem odvijao- kaže prof. Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega i dodaje da je cilj ovogodišnjega Festivala znanosti, između ostaloga, afirmacija znanosti, te posebno razvijanje znanstvenog mišljenja. Zato su ovogodišnji program u većoj mjeri prilagodili mlađim uzrastima, učenicima od petoga razreda osnovnih škola do četvrtih razreda srednjih škola.

– Nema znanstvenog razumijevanja problema bez kritičkog mišljenja i logičkog zaključivanja te argumentiranih obrana vlastitih stavova nasuprot predrasudama koje su nas u prošlosti vodile u sukobe i umjetne podjele gubeći iz vida sve što nas povezuje kao ljude. I danas svjedočimo destruktivnim učincima raznih oblika ekstremizma koji pojedinačno izdižu na razinu općega. Neka različitost bude naše bogatstvo, a ne zalog novih sukoba. Kako bismo ovakvim nastojanjima oplemenili naše društvo moramo poticati unapređenje obrazovnog sustava jer će tada znanje i rad postati dio našeg identiteta ovdje u Zlatnoj dolini i cijeloj Hrvatskoj. Neka dijalog i tolerancija šire naše poglede i oštre um za bolje dane u odnosu na ove u kojima živimo –ističe na kraju Tadić.

On se zahvalio partnerima Povijesnog društva na realizaciji ovoga vrijednog projekta, a to su Gradski muzej Požega, Katolička gimnazija i Gimnazija u Požegi, te njihovim čelnicima, ali i suradnicima, ponajprije kolegicama Kristini Rupert i Ivani Domanović,profesorici Veri Ćuže Abramović, kolegama Josipu Katiću i Zdenku Samardžiji bez kojih ne bi mogli realizirati ovaj projekt.

/Foto: Ilustracija/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot