Početak sa „Ramskim silom“, zatim Vincelovo,“Graničarsko sijelo“,“Lička večer“, te “Hercegovačko silo“

POŽEGA – Svake godine tijekom zimskih i proljetnih mjeseci na području Požeške kotline održava se niz zabavno-glazbenih, zavičajnih i drugih zanimljivih i dobro posjećenih priredbi.

Već sredinom siječnja, točnije 13. u Jakšiću se održava zavičajno-običajna priredba “Ramsko silo“, iste večeri je Švarglijada u Grabarju, a iza tog slijedi niz Vincelovskih priredbi u više mjesta ovog kraja kao napr. u Vetovu 27. siječnja uz nastup Cecilije,TS Posegana i TS Čokanj, te u Velikoj, Kutjevu, Požegi i Kaptolu, da bi taj mjesec bio okončan Graničarskim šokačkim sijelom u Zagrađu.

Ovih mjeseci ima i dosta lovačkih zabava među kojima bi ove godine najveći trebao biti prvi Lovački bal kojega organiziraju lovačka društva grada Požege, a slične će priredbe biti u Vetovu, Orljavcu i drugdje.

U veljači će dosta priredbi biti vezanih uz Valentinovo i pokladne običaje, a priprema se i tradicionalna Šumarska zabava. Nekada se u tom mjesecu održavala i Agronomska večer, no zadnjih godina ona se ne održava.

Za ožujak su za sada najavljeni Festival kulinove seke (3.3. u Velikoj) i tradicionalna „Lička večer“ uz nastup tamburaša Patriota iz Otočca, mlade solistice Dorotee Markanjević i drugih izvođača, a prvog vikenda u travnju veliki niz priredbi prvog dijela ove godine bit će zaključen Hercegovačkim silom u požeškoj dvorani „Sara Babin Vir“.

0 Comment