Počelo ubiranje prvih grozdova u pleterničkim vinogradima obitelji Markota /FOTO GALERIJA/

Autor: D.K.

PLETERNICA – Ovih je dana počela berba grožđa i u Pleterničkom vinogorju. Na prekrasnim padinama Starca prve grozdove ubire obitelj Markota koja je sa svojom rabotom krenula sa sivim pinotom koji ove godine pokazuje iznad očekivanu kvalitetu gledajući na sve parametre što je ovogodišnji jamac jedne od boljih berbi. Ocjenjujući kvalitetu vidljivo je da su ujednačeni šećeri kao i kiseline koji su od glavnih čimbenika da vinska kapljica bude vrhunska.

Vremenske nepogode koje su zahvatile i pleterničko područje ostavile su svoj danak ne samo na ovogodišnjem urodu koji će se osjetiti i u naredne dvije do tri godine. Led je učinio svoje koji je ostavio dosta oštećenja na rozgi pa je iz tog razloga ovogodišnji urod, gledajući na prošlogodišnji, od 20 do 40 posto manji, a kako će to biti u narednim godinama ostaje nam za vidjeti.

Marinko Markota

-Ove smo godine sa berbom krenuli nešto malo kasnije, gledajući na protekle godine, a glavni razlog tome su klimatski uvjeti. Unatoč tomu parametri su odlični jer grožđe ima dovoljno sladora i kiselina. Ako se ovakvo vrijeme zadrži duže nećemo morati brzati s berbom. U planu nam je da u narednih 30-tak dana obremo sve vrste prema redoslijedu dozrijevanja. Krenuli smo sa sivim pinotom, nastavljamo sa bijelim sauvignonom, zatim pinotom crnim i shardonayem. Graševine ćemo nešto brati odmah, što ćemo ostavljati za proizvodnju pjenušca, a ostale količine graševine brat ćemo kasnije. Vrijeme za berbu je sada najidealnije. Boba još ne vrije, a ima od 94 do 96 eksla, kiseline 7,2 a ph 3,2. To je idealno za branje što potvrđuju eminentni stručnjaci – enolozi – rekao nam je Marinko Markota koji sa svojim beračima bere samo zdrave grozdove, a one oštećene od leda ostavlja.

Obitelj Markota ima više od 34 hektara površine pod lozom i to na dvije lokacije. 14 hektara na Starcu i više 20 hektara na Klikunu poznatom pleterničkom vinogorju koje se u zadnjim godinama sve više revitalizira.

-Gotovo 75 posto nasada je graševina, a oko 20 posto je crnih sorti grožđa. Na Starcu je ove godine je sedma berba, a na Klikunu tek druga berba. Dio nam nasada u puni rod dolazi tek naredne godine – dodaje Marinko Markota.

Za opremu podruma koristili su uz vlastita financijska sredstva ali i ona preko fondova na koje su bili aplicirali prema EU. Oprema u podrumarstvu Markota je najmodernija, od preša u koje stane i do 11 tona grožđa do inox bačvi koje su pod stalnim hlađenjem koje ne dozvoljavaju ne kontrolirano vrenje. Markote imaju i posebne prese za crno grožđe koje u presama uz lagano okretanje ostaje u maceraciji do desetak dana.

Vina Markota već nekoliko godina dobivaju šampionska i zlatna priznanja za što je u svakom slučaju potrebno uložiti puno truda ali i znanja kako bi se došlo do vrhunska kvalitete vina kojeg smo imali priliku degostirati i sami to potvrditi. Očekuje se da će vino od ovogodišnjeg uroda na nekim od ocjenjivanja zauzeti visoko mjesto na ljestvici a što su uvijek ponosni u obitelji Markota.

Ovaj sadržaj i bilo koje druge usluge na portalu pozega.eu zaštićeni su autorskim pravima. Ne smiju se reproducirati, distribuirati i preuzimati na bilo koji način i koristiti u komercijalne ili bilo koje druge svrhe bez prethodnog izričitog pisanog pristanka portala pozega.eu. Pozega.eu portal zabranjuje korištenja autorskog teksta i pod uvjetima da se navede izvor – ime autora teksta odnosno portala. U slučaju da netko postupi protivno navedenom pozega.eu portal ima pravo potraživati financijsku naknadu koja je istaknuta u impresumu portala.  

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot