Počela izgradnja nogostupa u Sokolovoj ulici i Jagodnjaku /FOTO/

Autor: DK

POŽEGA – Ovih su dana počeli radi na izgradnji nogostupa u Jagodnjaku i Sokolovoj ulici u Požegi, o čemu smo pisali, POGLEDAJ OVDJE, koji bi trebali potrajati nekoliko mjeseci.

Podsjetimo, vrijednost investicije je dva milijuna kuna. Više od polovice 1,215 milijuna kuna biti će sufinancirano kroz Nacionalni program za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova.

O tome koliko je investicija izuzetno važna tada je govorio požeški gradonačelnik Darko Puljašić naglašavajući kako je predugi period ta ulica bila vrlo opasna za pješake ali i da je na tom području i geografski vrlo teško odraditi tu investiciju.

-Nakon dugog niza godina idemo u realizaciju i molim naše sugrađane, posebice one koji žive u tom dijelu grada za strpljenje. Zbog geografskog područja i uskog koridora, bit će strojevi koji će usporavati promet. Za sve probleme i sve što se bude u tom razdoblju radova događalo neka se jave u gradsku upravu, stojimo im na raspolaganju – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Josip Lisjak, viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove naglasio je kako se radi o projektu koji je zahtjevan ne samo iz aspekta izvođenja radova, građevinskog dijela, nego i pripreme dokumentacije.

-Za tu smo investiju prethodno napravili geodetski elaborat evidentiranja nerazvrstane ceste kojim je postupkom usklađeno stanje u katastru i zemljišnim knjigama sa stanjem na terenu i tako formirali građevinske čestice na kojima će se izgraditi nogostup – dodao je Lisjak.

Radovi su počeli na velikoj dionici, trasi od 2500 metara koja kreće gotovo od samog strogog centra grada pa do izlaza iz gradskog područja, odnosno naselja Seoci. Zbog prostornih posebnosti nogostup će voditi jednostrano s nekoliko pješačkih prijelaza.

-Nogostup će se zbog prostornih uvjeta i dosta uskog koridora voditi jednostrano, a ovisno o prostoru, tamo gdje su objekti uz kolnik, prelazit će se s jedne na drugu stranu. Komunikacija pješaka je predviđena pješačkim prijelazima, a na cijeloj dužini je predviđeno sedam pješačkih prijelaza. Predviđeni su i pojedini potporni zidovi na trasi za samo osiguranje konstrukcije nogostupa, ali i za stabilizaciju okolnog terena. Za vrijeme izvođenja radova važit će privremena prometna regulacija. Nadamo se kada se ovaj projekt realizira da će povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebno pješaka, ali i svih koji prometuju – zaključio je Lisjak.

 

Više iz kategorije