Sve po receptima naših baka: Bektežani predstavili korizmena nemrsna i posna jela

Autor: V.P.

OSIJEK / BEKTEŽ – Tradicionalno po 13. puta osječka udruga Šokačka grana organizirala je priredbu „Što su jeli naši stari“ na kojoj su prikazana tradicijska jela i korizmeni običaji Slavonije i Baranje. Kušala su se jela šokačke kuhinje i jela po starim receptima naših baka. Šokačka grana ugostila je KUD-ove iz Kupine, Sonte i Bekteža, koji su donijeli jela svojih krajeva.

-Mi smo ovdje predstavili svoje mjesto Bektež, ali i korizmena jela, nemrsna i posna jela. Evo servirali smo juhu od luka s pečenim krumpirima i posnu sarmu – istaknuo je predsjednik KUD-a Duško Bijelić. Osim ovih jela na stolu koji je bio ponuđen posjetiteljima za degustaciju bilo je posnog graha, ćoravog paprikaša, supa kiselica, ajpren juha, zafrigana čorba, papula, paradajz juha, flekice na rasolu, rizanci s makom, orasima, pekmezom i sirom, valjušci, trganjci, proja, pura, šape s bundevinim sjemenkama,

Kupinčani su pak na stol postavili i pogaču sa slaninom, jer u posavskim selima četvrtak je bio određen kao dan za varanje, pa su se taj dan objedovala i mesna jela, no ostatak od 20 dana do Uskrsa, ponovno su se jela nemrsna jela.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek