Po prvi puta zapaljena velika adventska svijeća ispred požeške katedrale /FOTO GALERIJA/

POŽEGA – Uoči prve nedjelje Došašća ili adventa ispred požeške katedrale na obnovljenom Trgu sv. Terezije Avilske zapaljena je po prvi puta prva, od njih četiri, velika adventka svijeća. Došašće ili advent posebno je razdoblje u crkvenoj – liturgijskoj godini, to je vrijeme u kojem se kroz četiri nedjelje priprema za Božić, najomiljeniji blagdan kod kršćana.

Svečanosti paljenja prve adventske svijeće prethodilo je euharistijsko slavlje u požeškoj Stolnoj crkvi kojeg je u koncelebraciji generalnog vikara Požeške biskupije msgr. Josipa Krpeljevića predvodio prepošt Stolnog kaptola i katedralni župnik preč. Ivica Žuljević koji je i zapalio prvu veliku adventsku svijeću.

-U predvečerje prve Nedjelje došašća okupili smo se po prvi puta na katedralnom trgu na obredu paljenja svijeće na adventskom vijencu. Danas započinjemo svoj adventski hod. Valja nam pripraviti srce i otvoriti ga milosti Božjoj u advenstkom iščekivanju Božića. Neka nam svima bude jasno da radost Božića ovisi o nama, o mom i tvom srcu koje se treba darovati Isusu – rekao je preč. Žuljević koji je naglasio kao nas Krist Gospodin dolazi pohoditi s visine.   

Među brojnim vjernicima na svečanosti paljenja prve adventske svijeće bio je i požeški gradonačelnik Vedran Neferović koji je uz Turističku zajednicu grada Požege i Požešku biskupiju bio inicijator postavljanja velikog adventskog vijenca na kojem će se svake naredne nedjelje Došašća sve do Božića paliti po jedna svijeća.  

/Foto: D.Mirković /

 

0 Comment