Pleternički Ramci uskoro na malim ekranima

Autor: Jelenko Topić

DSC_5812PLETERNICA – Ekipa Hrvatske televizije, koja je boravila proteklog proljeća u pleterničkom kraju i snimila emisiju „Ramci negdje drugdje“ prilikom ovotjednog dolaska u Pleternici najavila je emitiranje te emisije početkom prosinca. U emisiji, koja je u završnoj fazi montaže i obrade u Hrvatskoj televiziji i trajat će pola sata, sudjeluje tridesetak članova i članica Kulturno-umjetničkog zavičajnog društva „Rama“ iz Pleternice, a snimana je u samoj Pleternici i bližoj okolini gdje su se tijekom prošlog stoljeća doselili brojni žitelji s područja Rame, koje je smješteno između Bosne i Hercegovine.

Kako je rekao urednik Programa predajne i običajne kulture Hrvatske televiziji Aleksej Pavlovsky, koji je i scenarist emisije, ona će biti prikazana uz Dan grada Pleternice i blagdan Sv. Nikole u četvrtak 3. prosinca. To će zapravo biti i najbolji uvod za smotru folklora „Običaji starog zavičaja“ koju KUD „Rama“ organizira svake godine početkom prosinca.

-Kroz emisiju je prikazan život i običaji Ramaca, njihove pjesme, plesovi i sviranje drevnih instrumenata kao što su diple, gusle i drugo – kaže Jure Vidakušić, predsjednik KUD „Rama“ dodajući da su između ostaloga obuhvaćeni Ramsko prelo, kosidba livada kosama na stari način, predstavljena su jela njihovog nekadašnjeg zavičaja itd.

(Foto: Dušan Mirković)

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: