Pleternički Hercegovac fra Jozo Grbeš izabran za provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Mostar

Autor: D.K.

Na redovnom kapitulu koji se održava od 25. do 28. travnja 2022. u samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru, izabran je novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Voljom svoje redovničke subraće novi provincijal je fra Jozo Grbeš, dosadašnji kustos Hrvatske franjevačke Kustodije Svete Obitelji za Ameriku i Kanadu koja je dio Provincije hercegovačkih franjevaca.

Na kapitulu je osim provincijala izabrana i uprava Provincije u sljedećem sastavu:

fra Jozo Grbeš, provincijal
fra Miro Šego, vikar provincije
fra Mladen Vukšić, definitor
fra Danko Perutina, definitor
fra Ante Bekavac, definitor
fra Josip Vlašić, definitor
fra Slaven Brekalo, definitor

Fra Jozo Grbeš rođen je 1966. godine u selu Kovačevo Polje u Rami, BiH, odakle je kao dijete s obitelji preselio u Pleternicu kod Požege. Tamo je završio osnovnu i srednju školu, a u Franjevački red stupio je 1986. na Humcu, u Provinciji hercegovačkih franjevaca.

Studirao je teologiju u Sarajevu, Canterburyju i Londonu, gdje je i diplomirao 1992. godine. Iz Londona je otišao u Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete Obitelji za Ameriku i Kanadu.

Za svećenika je zaređen 1993. godine u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku, gdje je započeo pastoralno djelovati kao župni pomoćnik. Uz rad na župi stekao je na Sveučilištu St. John’s u New Yorku i zvanje magistra teologije.

Godine 1996. otišao je u Župu sv. Jeronima u Chicagu gdje je prvo djelovao kao župni pomoćnik, a zatim 13 godina kao župnik. Godine 2012. izabran je za kustosa, poglavara hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi. U Kustodiji je obnašao brojne odgovorne službe: župni vikar, župnik, vijećnik kustodije, gvardijan, ravnatelj Hrvatskog etničkog instituta, odgojitelj bogoslova…

Voljom svoje redovničke subraće fra Jozo je u utorak izabran za novog provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Fra Jozo je bio i glavni pokretač oživljavanja izdavačke djelatnosti Hrvatskog etničkog instituta u Chicagu, čiji je plod i portal Dijaspora.hr.

Izvor: dijaspora.hr

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88