Pleternica dobiva Trg bećarca i interpretacijski centar Muzeja bećarca: investicija vrijedna 17,5 milijuna kuna /FOTO/

Autor: DK

blankPLETERNICA – Položen je kamen temeljac za izgradnju središnjeg gradskog trga u Pleternici koji će se zvati Trg bećarca koji je kao projekt prekogranične suradnje s općinom Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini vrijedan više od 17 milijuna kuna.

Na svečanosti polaganja kamena temeljca uz gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić i njenog zamjenika Domagoja Katića bila je i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, njen pomoćnik Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić te gradonačelnici i načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije.

blank

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice

Svim nazočnima dobrodošlicu je poželjela gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja nije skrivala zadovoljstvo jer je počela još jedna velika investicija u njenom gradu.

-Srdačno vas pozdravljam u prigodi polaganja kamena temeljca i otvaranja gradilišta našeg središnjeg gradskog trga ovdje u Pleternici. Sama priča počela je prije tri i pol godine kada je grad Pleternica se ideji našeg turističkog vodiča počelo razmišljati kako zaštiti bećarac i da mi budemo prvi koji ćemo imati prvi u svijetu Muzej bećarca. Pristupili smo zaštiti samog naziva muzeja bećarca i osim što smo prvi u Hrvatskoj koji imamo Hidroelektranu prvi smo po mnogim drugim stvarima, a bit ćemo i prvi u svijetu koji ćemo imati interpretacijski centar Muzej bećarca. Taj Muzej bećarca nalazit će se na središnjem gradskom trgu, Trgu bećarca. Danas kreće prva faza projekta izgradnje. To nije jedini projekt koji danas počinje ovdje u Pleternici. Danas počinje i provedba Europskog projekta, e inkubatora, dakle drugog inkubatora u Pleternici. Tako će danas u Pleternici 1.rujna 2017. godine biti zapamćen i po posjeti ministrice Žalac u Pleternici ali i po početku dvaju projekata, polaganja kamena temeljca za gradski trg i provedbu još jednog velikog gospodarskog projekta važnog za naš grad. Početak gradnje trga je i brendiranje našeg grada kao turističke destinacije i Povezivanje s općinom Tomislavgrad koja je zaštitila naziv Muzeja gange, kao nematerijalnog kulturnog dobra. To je umrežavanje i promocija naših gospodarstvenika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – rekla je u pozdravnom govoru prije polaganja kamena temeljca Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Projekt je vrijedan 17,5 milijuna kuna koji će povezati Pleternicu i Tomislavgrad kroz tradicijske običaje, zajedničke aktivnosti, manifestacije, kulturne događaje te potaknuti udruživanje malih obiteljskih gospodarstava koji će svojim autohtonim proizvodima pridonijeti razvoju turizma oba područja.

blank

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Dobro je što se nije zaboravili niti kultura niti tradicija. Pogotovo je važno polaganjem ovim kamenom temeljcem što se udara novi prostorni kamen temeljac naše županije i grada Pleternice. Stisnimo se zajedno i vidimo što to Slavonija može, časna, vrijedna i bogata može ponuditi i izvan granica Republike Hrvatske, a to su upravo naši proizvodi predivnih naših obitelji. Mi ne tražimo, mi ne molim mi hoćemo znamo i želimo, hoćemo pobijediti i standardom biti bogatiji. Ovaj prostor na kojem počinje izgradnja će biti važno mjesto početaka, dolazaka i odlazaka s važnim projektima ali i sastajalište dobrih ljudi, gospodarstvenika i poduzetnika – naglasio je Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan.

Nositelj projekta je grad Pleternica, općina Tomislavgrad, Poduzetnički centar Pleternica i Kulturno informativni centar Tomislavgrad.

blank

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU

-Upravo današnjim polaganjem kamena temeljca u prekograničnom projektu govori ono što će se ovdje u Pleternici raditi u narednom razdoblju. Izgradnja trga bećarca na kojim temeljima upravo stojimo dio je projekta Kulturna ruta bećarca i gange u okviru prekograničnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora koji je vrijedan 2,3 milijuna eura od čega je 1,96 milijuna sufinancirano EU sredstvima. Programi prekogranične suradnje su doprinos razvoja određenog područja koji daju potpuno drugu dimenziju iz kojeg su razloga posebni. Teritorijalna suradnja je jedna od ključnih ciljeva kohezijske politike, a odnosi se na partnerstvo i razvoj prekograničnih područja. Jako je dobro što ste vi kao gradonačelnica prepoznali probleme nedovoljnog turističkog potencijala. Na novim trgovima koji će se izgraditi u sklopu ovog projekta gradit će se kulturna i turistička ponuda što me iznimno veseli – naglasila je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

/Foto: D. Mirković/

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića