Plesni put oko svijeta izvele brojne skupine ovog kraja /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Festivala plesa kao treći dan „Aurea festa“ na trgu sv. Trojstva u Požegi započeo je nastupom  Požeških mažoretkinja uz pratnju Gradske glazbe Trenkovi panduri, a  na festivalskoj  pozornici izveden je sadržajno bogat  program pod nazivom „Plesni put oko svijeta“.

U cijelu priču poveo je gledatelje Plesni studio Marine Mihelčić, balonom uz pomoć animacije Darija Haka te gosti iz Plesne radionice Ilijane Lončar, Plesnog kluba Boa, i Twirling kluba Požega.

-Ideja je da otvorimo granice Aurea Festa i da ono lokalno prenesemo zapravo na globalno, pa je stoga je naziv priče „Put oko svijeta“ – istakla je Marijana Matoković, prodirektorica ovog festivala, te dodala da je nastupilo gotovo stotinu izvođača počevši od najmlađih starosti pet godina pa do onih sa  dvadeset i četiri godine.

Doprinos ovome dali su frizerski saloni  ceha frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika Požega, koji su svojim frizurama slijediti priču putovanja iz zemlje u zemlju, a put je završen u Požegi na Aurea festu.

I ove festivalske večeri dosta sadržaja bilo jena Trg sv. Terezije, te u Pješačkoj zoni(kod poslovnog centra) gdje je nastupio zanimljiv jazz kvartet Petra Pranjića sastavljen od glazbenika koji uglavnom sviraju akustične instrumente, a imali su repertoar za glazbene sladokusce.

Od 30. kolovoza pa do subote 2. rujna od 18 sati i Gradski muzej Požega doprinijet će festivalu gastronomskom ponudom Muzeja u loncu.

U ponudi imaju vinogradarski ćevap, marmeladu od mrkve iz Domaćinske škole časnih sestara Milosrdnica s palačinkama po pristupačnim cijenama, te drugim zanimljivim i zaboravljenim jelima i običajima gradova i sela s područja  Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, uz zanimljivu  degustaciju i praćenje njihove pripreme. Prema riječima Maje Žebčević Matić, ravnateljice Gradskog muzeja Požega želja im je brendirati čuveni požeški, vinogradarski ćevap, jer Požega je jedini grad u istočnoj Hrvatskoj koji ima svoje zaštićeno jelo kao nematerijalno kulturno dobro uz običaj Grgureva.

Uz to požeška Muzejska brijačnica otvara svoja vrata na adresi Trg Svetog Trojstva 15 (preko puta crkve svetog Lovre), od  30. kolovoza do zaključno subote 2. rujna. Brijačnica će prigodno raditi prijepodne od 8 od 12 sati, te poslijepodne i navečer od 18 do 23 sata.

Ispred zgrada Gradskog muzeja, ‘otvoren’ je Vino-Grad kojega čini niz štandova s velikim izborom vina poznatih vinogradara.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije