Plemenita i humanitarna akcija za izgladnjelu djecu u Africi (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

POŽEGA – Sajam “Marijini obroci – gladnoj djeci za školski obrok” koji se već četvrtu godinu za redom organizira u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića u Požegi i danas ima otvorena vrata od 9 do 16 sati za sve učenike, roditelje i građane koji žele svojim doprinosom i donacijom doprinijeti onoj djeci diljem svijeta koja nemaju svakodnevne obroke odnosno što jesti. Uz učenike, volontere, njihove nastavnike, roditelje i prijatelje sajmu su se odazvali i bili prisutni na prigodnom programu i požeški gradonačelnik Vedran Neferović. zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, pročelnica Županijskog upravnog odjela za društvene djelatnosti dr.sc. Vesna Vlašić te ravnatelji požeških obrazovnih ustanova i drugi.

Valentina Čurčić, voditeljica projekta “Marijini obroci” u OŠ Antuna Kanižlića

-Četvrtu godinu za redom organiziramo ovaj Humanitarni sajam u sklopu našeg projekta “Marijini obroci – gladnoj djeci za školski obrok”, a za Marijine obroke Hrvatska, udrugu koja je dio međunarodnog pokreta Mary’s meals i brine se za gladnu i najsiromašniju djecu u svim dijelovima svijeta. Djeci u siromašnim zemljama je za koje mi osiguramo sredstva je jedini obrok u danu. Na ovom našem današnjem sajmu sakupljamo igračke, naši učenici i njihovi roditelji doniraju potrepštine i knjige i sve ono što se može iskoristiti u donaciji čime se doniraju sredstva za Marijin obrok. Prošle smo godine u ovakvoj akciji sakupili 18 tisuća kuna. Za školovanje je na razini godinu dana i prehranu potrebno samo 120 kuna što je dakle s naše strane donacija za cca 150 djece. Ovim projektom ni našu djecu učimo volontiranju i da pomažu potrebitima. Kod naše djece razvijamo humanost prema onima koji nemaju naglasila je – Valentina Čurčić, voditeljica projekta “Marijini obroci” u OŠ Antuna Kanižlića.

Na Humanitarnom sajmu koji se održava u OŠ Antuna Kanižlića sudjeluju učenici i sa drugih požeških osnovnih škola, a na štandovima su, na kojima se prodaju razne stvari, učenici Kanižlićeve škole.

-Vas je jutros draga djeco prije nego ste krenuli jutros u školu netko u obitelji pitao što ćete pojesti te da li želite doručkovati. Mi sad ovdje stojimo i razmišljamo o onoj djeci koju nitko nije imao pitati što bi pojeli jer ih nemaju čime ponuditi. Neka ovaj današnji dan i vaše okupljanje i učenje bude za one koji nemaju, koji nemaju hrane i ono osnovno za život što im treba – rekao je gradonačelnik Požege Vedran Neferović i naglasio kako svi trebamo biti dovoljno skromni i ponizni i shvatiti da svako novo jutro bude sjećanje na onu djecu koja nemaju kraj sebe niti toplu riječ, šalicu čaja ili komad kruha.

U prigodnom programu su nastupila i djeca iz drugih škola te djeca iz Dječjeg vrtića sv. Leopolda Mandića koja su također dala svoj doprinos na sajmu pečenjem palačinaka sa svojim tetama.

Leona Zima

-Ovo mi je jako važno jer pomažemo djeci koja nemaju što jesti, a želja nam je da imaju barem jedan obrok u danu. Moji su vršnjaci s kojima idem u razred su svjesni da trebamo pomoći što smo i odlučili. Želja mi je otići vidjeti kako ta djeca tamo žive i kako bi im mogla još više pomoći – rekla je učenica 5a razreda Leona Zima.

U sklopu programa sajma organizirana je sajamska slastičarnica i aukcija te likovne, plesne i kreativne radionice.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije