Plantaža OPG-a Antonije Zelenike u Velikoj obećava dobre urode eko domaćih proizvoda /FOTO/

Autor: Leon Tomić

U ovo doba godine za Antoniju Zeleniku, vlasnicu Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva puno je posla. Svakodnevno je na plantaži u neposrednoj blizini Velike. Riječ je o površini 1,5 hektara od čega je hektar ekološkog nasada divljeg šipka a pola hektara je mješoviti ekološki nasad voća. Stanje nasada te cvatnja pojedinih kultura obećava dobre urode i obilje sirovine za proizvodnju koja uskoro kreće.

Novina je Antonija selidba poslovnog prostora i proizvodnje iz obiteljske kuće u veličku industrijsku zonu koja je smještena u bivšim proizvodnim pogonima konfekcije „Orljava“. Tako se stvaraju uvijeti za povećanje proizvodnje.
Proizvodnja je zasnovana na preradi vlastito uzgojenog šipka i voća u pekmeze, džemove, sokove te čajeve prema tradicionalnim recepturama. Uzgojem i preradom šipka Antonija se bavi od 2010. godine. Sudjelovala ja na mnogim sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu gdje je osvojili brojna priznanja i nagrade. Gospodarstvo posjeduje Hrvatski ekološki certifikat pa svi proizvodi prolaze kroz stroge kontrole i ispitivanja prije plasiranja na tržište.

Antonijin višegodišnji rad na proizvodnji prirodnih i ekoloških slastica te nastupima na izložbama i sajmovima diljem Jadrana i unutrašnjosti Hrvatske prepoznali su brojni kupci. Oni najčešće kupuju i preko interneta naručuju džemove od šipka, latica ruža, aronije i drenjka, a nude se i od bobica bazge, kupina i raznog drugog voća. U ponudi su i ajvari, čajevi, med, lješnjaci i orasi.

Proizvodnja i prodaja imaju sezonski karaketr najviše izraženi u jesen i početak zime. Međutim, i sada je dosta posla. Traže se gotovo svi proizvodi a trenutno su hit poklon košare u koje osim svojih Antonija kombinira i karakteristrične proizvode požeškg kraja. Pa se tako uz pekmeze nađu i kuleni, kulenove seke, vina, rakije, med, bućino ulje i drugo.

Foto D. Mirkovć

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek