Planinarska Biblioteka Papuk starta zanimljivim pozivom za fotografe i amatere

Autor: Jelenko Topić

HPD Sokolovac iz Požege pozvao je na foto natječaj planinarske fotografije koji će biti otvoren 21. prosinca 2021. Tema natječaja su fotografije srednjovjekovnih utvrda Požeške gore, njihovih ostataka i okoliša oko njih, te požeškog Starog grada, čiji je položaj također izdanak Požeške gore, a svojim gradskim položajem i visinom svakako daje planinarski značaj i nezaobilaznu planinarsku ili turističku lokaciju. Kraj natječaja je 2022. godine nakon čega će se u svibnju održati i izložba fotografija u Požegi.

Tema su srednjovjekovne utvrde Požeške gore – Viškovački grad, Vrhovački grad, Dolački grad, grad Vrbova, Gračanica, te požeški Stari grad. Utvrde na Požeškoj gori su tema i kontrolne točke planinarske obilaznice Pet utvrda Požeške gore.

Fotografije moraju sadržavati motiv utvrde, njenih dijelova, kamenih ostataka ili okoliša oko njih, a koje imaju umjetničku ili kvalitetnu dokumentarističku formu. Uz to dolaze u obzir i fotografije prirodnih zanimljivosti zabilježenih na požeško-gorskim utvrdama. Fotografije molimo obavezno slati u jpg /.jpeg formatu, u originalnoj veličini – pojedinačno do 5 MB i rezoluciji 300 dpi (nikako slati fotografije smanjenih veličina iz raznih mobilnih aplikacija i društvenih mreža).

Računalna obrada fotografija je dozvoljena uz umjerenu primjenu, a nisu dozvoljene montaže i fantazijski ishod fotografije koji bi izmijenio izgled utvrde i njenog prirodnog okoliša. Fotografije slati u digitalnom obliku putem elektroničke pošte na e-mail: biblioteka.papuk@gmail.com

U naslovu je potrebno dodati – „Foto natječaj Sokolovac“. Fotografije je moguće slati u privitku e-maila, a veće datoteke putem wetransfer-a. Fotografiju je potrebno numerirati, potpisati imenom i prezimenom, te nasloviti uz godinu snimke. (npr. 1_ Pero Perić_Sumrak na Dolačkom gradu_2020). Prijavljuje se maksimalno 5 fotografija motiva i lokacija po želji.

-Stručni žiri je sastavljen od nekoliko požeških fotografa i povjesničara umjetnosti, čija će imena biti naknadno objavljena, a izabrat će najprije 30-ak najboljih uradaka od kojih će se formirati izložba u svibnju u Požegi. Zatim će birati 6 najboljih radova i autora, za svaku utvrdu po jednu pobjedničku fotografiju, a autore pobjednike očekuju prigodne i simbolične nagrade. Izložba će biti upriličena i na web stranici HPD Sokolovac, a požeška lokacija izložbe fotografija, uz datum otvorenja će biti naknadno objavljen – ističe Vjekoslav Kramberger, urednik Biblioteke Papuk.

S obzirom da je u planu izdavanje i prigodnog kompleta sa 12 razglednica, s tekstom o znamenitostima požeških srednjovjekovnih utvrda, te mapom smještaja – šest pobjedničkih i još šest drugoplasiranih fotografija će biti štampane kao razglednice sa imenom autora pojedine fotografije i autorovog naslova. O ovom prigodnom izdanju koji je u planu, biti će kasnije riječi i obavijesti.

Za sva dodatna pitanja se možete obratiti na mail – biblioteka.papuk@gmail.com ili na mo. 0989735212.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot