Planinari požeškog Sokolovca uz vinogradarski blagan pohodili vinogorje svoga grada [ FOTO]

Autor: Jelenko Topić
Ove zimske subote planinari Sokolovca iz Požege  već po tradiciji okupili su se s ciljem izleta na Požešku goru gdje je obilježen blagdan svetog Vinka poznat u narodu ovog kraja kao Vincelovo, a to stari običaj u požeškom kraju.
Planinarsko- rekreativna tura krenula je od Grginog dola pa Požeškim vinogradarskim putem koji prolazi kroz najljepše predjele Požeške gore, te pruža prekrasne vidikovce i poglede prema gradu. Hodajući makadamskom cestom planinari su nailazili na vinograde pokrivene snježnim pokrivačem koji još uvijek sanjaju zimski san te čekaju početak radova u njima.
Stanka i odmor su bili kod kapelice Svetog Vida iznad Požege, smještene  na brijegu koji se od davnina naziva Mizerovac, a zadnjih pedesetak godina taj naziv se rijetko spominje.
Put ih je dalje vodio prema odašiljaču odakle puca prekrasan pogled središte grada i okolinu.
Središnji dio izleta i obilježavanje Vincelova je bilo u vinogradu Ivanke Dodiković iznad predjela Fratrovica, a svesrdnu pomoć  dao je jedini vinski kardinal Vlade Bauera, koji je ranije bio gospodar tog imanja.  Turistička zajednica grada Požege za sugrađane i njihove goste je organizirala ceremonijal orezivanje trsja koji se škropi “krsti” starim vinom, a uz izvješene kobasice koje označavaju želju za dobrim urodom i zvuke tambura sastava Zlatna dolina označen je početak vinogradarske godine.
Svi planinari i gosti su uživati u vinu domaćina, vincelovskom obroku – kobasici i kupusu kuhanim u vinu, pečenju na vincelovski način, domaćim lepinjama i  tradicionalnom  vincelovskom štapu. Zabava i druženje su potrajali do kasnih poslijepodnevnih sati nakon čega su planinari krenuli put Fratrovice i Vučjaka.
Koordinator izleta je bio predsjednik Sokolovca Bruno Horvat.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek