Planinari u Istri: Više od 30 km staza pod nogama, bura, sunce, prekrasni vidici i nezaboravna ekipa

Autor: D.K.

POŽEGA/ISTRA – Da Istra doista ima prekrasne krajolike uvjerili su se požeški planinari koji su proteklog vikenda ispenjali tri tamošnja vrha: Veliki Planik (1272 m) na Ćićariji te Vojak (1396 m) i Knezgrad (612 m) na Učki, tri od ukupno sedam istarskih točaka Hrvatske planinarske obilaznice.

Izlet u Istru bio je u planu još u studenom prošle godine, no kiša je tada nemilosrdno padala pa je i organizacija izleta pomaknuta na travanj. Termin se pokazao kao pun pogodak.

– Na put smo krenuli u petak u poslijepodnevnim satima. Na popisu nas je bilo 16, no zbog bolesti je u posljednji trenutak u Požegi ostalo troje planinara. Baza nam je bio lijepo uređen planinarski dom Poklon kojim upravlja PD Opatija. Nakon smještaja u sobe pao je dogovor o usponu na Veliki i Mali Planik na koje smo krenuli u subotu oko 8,30 – prepričava nam Ratimir Čajka, vodič u HPD-u Sokolovac koji je, kažu nam planinari, organizacijski dio posla odradio besprijekorno.

Vrijeme sunčano, tu i tamo uz koji nalet bure, kao naručene da dobro raspoloženim planinarima ne bude prevruće pri usponu. Ipak, kako su se približavali vrhu Velikog Planika, vjetar je postajao sve jači tako da su na sam vrh došli s kapuljačama na glavama, a pojedini i s rukavicama na rukama.
Posljednjih stotinjak metara dočekala ih je prava planinarska poslastica, stjenoviti dio na kojem su štapovi postali suvišni. Na vrhu oduševljenje….prekrasni vidici tek tu i tamo uz pokoji oblak. Uslijedilo je fotografiranje, pečatiranje i borba s burom pri upisivanju u knjigu.

– Nakon odmora, čokoladica, naranči i nazdravljanja borovičkom krenuli smo na svega 20-ak metara niži Mali Planik. Još jasniji pogledi pucali su sve do Rijeke i Vojaka koji nas je čekao već u poslijepodnevnim satima. Po povratku u planinarski dom uslijedio je ručak i odmor. Neki su ga iskoristili za osvježenje i kavu, a neki za bezuspješni pokušaj hvatanja sna. Na Vojak smo krenuli oko 16 sati s naglavnim lampama u ruksacima u slučaju da nas pri povratku uhvati mrak. Ne baš jednostavan uspon ipak smo savladali bez poteškoća. Iako u planinarskoj literaturi stoji da je za savladavanje vrha Vojak potrebno gotovo sat i pol, na cilj smo stigli za oko sat vremena. Odmah u blizini televizijskog tornja nalazi se kamena kula, vidikovac s kojeg puca pogled na cijelu Istru, Kvarnerski zaljev, Velebit, Risnjak, Snježnik pa čak i Julijske Alpe. Vojak je sa svojih 1 400 metara nadmorske visine najviši vrh istarskog poluotoka. Na mramoru postavljenom duž cijele kule ucrtani su smjerovi planina do koji seže pogled. Tu smo se dosta dugo zadržali kako bismo se nauživali panorame kakva se pruža s rijetko kojeg vrha – prepričava Čajka.

U hodu je izmijenjena ruta povratka što se pokazalo itekako zanimljivim. Posebno je atraktivan bio silazak s vrha Vojaka do šume kroz koju ih je put doveo gotovo do samog doma.

Večer je prošla u planinarskom ozračju uz slavonsku mezu, pokoju kapljicu, puno smijeha i strpljenja i razumijevanja naših domaćima Michela i Dolores za najustrajniji dio ekipe.

Planinare je čekao još samo jedan dan uživanja u istarskim ljepotama i vrh Knezgrad (612 m). Uspon su počeli u Tuliševici i već na samom početku dočekala ih je poprilično žestoka uzbrdica.

– Laganim tempom na vrh smo stigli za oko sat vremena. Kako je vrijeme i ovaj puta bilo na našoj strani proveli smo gotovo sat vremena na livadi na kojoj se nekada nalazio 12 metara visok vidikovac. Uslijedio je ručak na travi i povratak u Požegu. I tu smo u hodu promijenili raspored te smo na plaži u Iki uhvatili malo sunca i zagazili u more u kojem je već bilo i prvih ovogodišnjih kupača – kaže nam na kraju Ratimir čajka.

Izlet u Istru nadmašio je očekivanja dijela ekipe koja istarskim stazama gazila po prvi put, no ništa manje nisu uživali ni oni koji su na ovim vrhovima bili i prije.

Dva lijepo provedena dana, više od 30 kilometara planinarskih puteva pod nogama, bura, sunce, prekrasni vidici i nezaboravna ekipa samo su dio još jedne požeške planinarske priče.

Nova je već u planu. Naime, već 19. svibnja Požežani odlaze u Gorski kotar na Bijele i Samarske stijene. Organizator izleta je vodič Dražen Jakoubek. A početkom lipnja slijedi pohod na Dinaru i najviši hrvatski vrh Sinjal (1831 m/nv). Organizacijski dio tog izleta odradit će najmlađi vodič Sokolovca Mario Jakobović.

/Foto: D.J./

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot