Požega.eu

Planinari i ljubitelji prirode u berbi srimuša na padinama Papuka /FOTO/

PRIJE 6 GODINA
D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Planinari i ljubitelji prirode u berbi srimuša na padinama Papuka /FOTO/ Požega.eu | Planinari i ljubitelji prirode u berbi srimuša na padinama Papuka /FOTO/

PRIJE 6 GODINA
D.K.

VELIKA - Pohod stazama Papuka i berbu srimuša još je jednu godinu organiziralo Planinarsko društvo „Mališčak“ iz Velike na koju se zanimljivost okupilo više od stotinu planinara i ljubitelja prirode. Hod padinama Papuka bio je organiziran na dvije staze, a krenulo se ispred crkve sv. Augustina. Bila je jedna zahtjevnija staza koja do Lovačke kuće u Dubokoj ima oko 1,5 sati hoda, te drugu dužu koja ima do 4 sata hoda. Zajedničko je objema stazama bilo da planinaru uz put naberu i srimuša kojima sada obiluju livade i proplanci na južnim padinama Pauka iznad Velike.

Kod lovačke kuće čekala ih je već logistika iz PD „Mališčak“ koja im je za okrjepu pripremala omlet ili kajganu sa srimušem. Po želji iz svojih naprtnjača neki planinari su to još malo začinili s malo slanine, kobasice i sira. Pripremljeno je bilo nekoliko stotina jaja, a glavni kuhar je pripremao za onoliko osoba koliko se vrati iz pohoda, tako da je omlet uvijek bio vruć.

Planinare u lovačkoj kući posjetio je i načelnik općine Vlado Boban, te se zajedno s piscem ove reportaže uvjerio u odličan kvaliteta i ukus omleta sa srimušem. Za porciju je bilo dovoljno dati dobrovoljni prilog od 5 kuna za jaja, koja su planinari ipak morali kupiti, a srimuša je i tako bilo u izobilju.

Osim planinara iz društava iz Požeštine, pridružili su im se i planinari iz PD „Lipa“ Lipik, Sve je budno nadgledala i ekipa iz Gorske službe spašavanja Požega, koji su čak morali intervenirati. Jedna grupa biciklista iz Orahovice koja je vozila kondicioni trening putovima po Papuku, imala je pad jednog njihovog člana, koji je tom prilikom i slomio po koju koščicu i dobrano se ugruvao, pružila je prvu pomoć i prevezla u bolnicu.

Na kraju na kajgani sa srimušem pojavilo se i 200-njak planinara, jer su se neki pridruživali uz put. Lijep i sunčan dan izmamio je mnoge u šetnju, a kajgana sa srimušem bila je pravi mamac.

Foto: V.P.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo