Planinari hodočasnici: 25 kilometara brdima i dolinama do Voćina

Autor: D.K.

blankVELIKA – Biskupijskom hodočašću u Voćin i ove su se godine pridružili planinari, no na jedinstven način. U organizaciji Planinarskog društva „Mališćak“ iz Velike već desetu godinu za redom planinari na hodočašće odlaze planinarskim putevima preko Papuka.

Tradicija veličkih planinara nastavljena je i ove godine. Gospi Voćinskoj su hodočastili planinarskom stazom, na pojedinim mjestima nimalo jednostavnom i dugačkom više od 25 kilometara.

U ranim su jutarnjim satima krenuli iz Lugarnice u Velikoj te su preko Kalinovca, Orahovih voda, Kneževe vode, Loma i Straže nakon gotovo deset sati planinarenja stigli u Voćin gdje su prisustvovali svetoj misi

Velički planinari ističu kako je ovo je jedinstveni događaj na ovim prostorima, a lijepu će tradiciju nastaviti i dogodine.

– Ovo naše malo hodočašće je pokušaj nastavka tradicije od prije II. svjetskog rata. Prema pričama iz Velike se išlo preko brda u Voćin. Kojim točno putem nije nam poznato pa smo mi to ovako rekonstruirali. Do sada nisam našao pisan trag da potvrdimo ovu informaciju, a živih sudionika nažalost nema, pa je sve samo usmena predaja kaže nam inicijator hodočašća Drago Štokić.

Planinarsko društvo Mališčak ima oko 50 članova te 15-ak djece i umirovljenika. Vrlo su aktivni, a upravo veličke planinare mnogi nerijetko ističu kao složnu ekipu punu entuzijazma o čemu svjedoči i jučerašnje hodočašće.

blank blank

 blank blank

blank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića