Plamen i Zvečevo navršavaju ove godine stoljeće rada

Autor: D.K.

Dvije požeške tvrtke istina u različitim gospodarskim granama u ovoj godini navršavaju stoljeća osnivanja i rada. Tada su na tim prostorima po prvi puta započele dvije gospodarske djelatnosti- metaloprerađivačka i prehrambena, koje su kroz protekla desetljeća dale veliki pečat ukupnom razvoju Požege i okoline.

Daleke 1921. godine počeli su s radom tvrtke Flajsig Delfabro i Stock Brandy Medicinal( osnovali su je talijanski biznismeni iz Trsta), kako su se onda zvale, a one su preteča sadašnjih Plamena i Zvečeva.

Mnogima nije poznato da su one kroz povijest mijenjale imena, a od Drugog svjetskog rata metaloprerađivač je Ljevaonica željeza i tvornica strojeva koja od kraja prošlog stoljeća nosi ime Plamen. Kroz to vrijeme se mijenjao i proizvodni program, no peći i štednjaci su proizvodi, koji su se tu praktički kontinuirano izrađivali, a tvrtka je prije Domovinskog rata imala i više od dvije tisuće radnika.

Danas Ženski košarkaški klub u Požegi nosi ime ove tvrtke, natječe su u najvišem rangu u našoj zemlji pod trenerskim vodstvom Vladimira Englmana, a uz domaće igraju i košarkašice izvan naše države.

Zvečevo je u drugoj polovini prošlog stoljeća naziv za ovdašnju Prehrambenu industriju koja je slijednik tvrtke Stock Brandy Medicinal, a jedno vrijeme je imala i više od tisuću zaposlenika. Proizvodni program se također mijenjao. U njemu su stalno bila žestoka alkoholna pića, čak jedno vrijeme i sirupi za sokove, te proizvodi na bazi kakaovca tj. čokolade, po kojima je Zvečevo prepoznatljivo na širim prostorima. Poznato je da su prvi na tržište izbacili čokoladu s rižom Mikado, a jedno vrijeme su bili nositelji proizvodnje čokolade po licenci poznate švicarske tvrtke Nestle. Nekoliko desetljeća Ženski rukometni klub je nosio ime ove tvrtke, nastupao je u najvišem rangu, a u njemu su igrale i državne reprezentativke, te igračice iz inozemstva.

Godina jubileja će zasigurno biti obilježena, no zasada nemamo saznanja o tim događanjima jer je tek kalendarski početak 2021. godine.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88