Pjevačke skupine „Šijaka“ iz Biškupaca i „Orljave“ iz Pleternice idu na državnu smotru

Autor: Jelenko Topić

BIŠKUPCI/ZAGREB – treći susret pjevačkih skupina Požešpko-slavonske županije pod nazivom „Pivaj diko ja ću ti polagat“ održan početkom svibnja u Biškupcima u organizaciji tamošnjeg KUD „Šijaci“ i Zajednice kulturnih udruga ove županije dobio je sboj epilog stručnom ocjernom kojega je dala  izaslanica Hrvatskog sabora kulture dr. sc. Irena Miholić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Zagreb.

-Ovo je prilika da se predstave pjesme duljeg teksta, koje pričaju priču do kraja. Istina da je nastup ograničen zadanim okvirom vremena, ali dobrim odabirom napjeva se i tome može doskočiti. Stoga potičem sve da krenu u potragu za pjesmama koje su se nekad rado izvodile, a koje su, spletom raznih okolnosti pale u zaborav. Podsjećam da bi bilo dobro odabrati pjesme koje bi odgovarale članovima skupina: bilo bi lijepo čuti „ženske“ pjesme, pjesme koje su pjevale djevojke (ako je skupina uglavnom okuplja mlađe djevojke), muške pjesme itd. –ističe dr. Miholić.  Dodaje da su gotovo svi  ovom prigodom s ponosom nosili izvorne  nošnje, što je dodatno obogatilo susret!

 -Susret je, glazbeno gledajući, bio odličan! Pohvaljujem pjevače svih skupina! Vrlo su vjerno i sigurno najbolje moguće izveli napjeve – kaže dr. Irena Miholić, te je dala ocjene nastupa svih sudionika kako slijedi.

 1. Mješovita pjevačka skupina Zavičajno društvo „Rama“, Pleternica -I slušno i vizualno vrlo lijepa i atraktivna izvedba. Odabir pjesama je odličan! Predstavljeni su razni slojevi tradicije. Vrlo lijep prikaz njegovanja zavičajnog repertoara daleko od zavičaja!
 2. Mješovita pjevačka skupina KUD „Berda“ Brestovac -Vrlo lijepa izvedba koju krase lijepe zvukovne boje usklađenih glasova čemu pridonose i upečatljivi basovi. Zanimljiv odabir građe koji uključuje kombiniranje starih melodija i aktualne tematike izražene u stihovima, čime se potvrđuje i bezvremenost tradicije. Čujno je da se sa skupinom intenzivno radi, čak bih rekla da ih se pomalo sputava jer na trenutke zvuče kao zbor.
 3. Ženska pjevačka skupina GKUD „Požega“, Požega-Vrlo lijep zvuk moćne gomile pjevačica koje suvereno vladaju scenom. Izrazito upečatljivi glasovi počimalja dodatno obogaćuje skladan zvuk, a svirači su samo pojačali doživljaj! Svojim izgledom, stavom i načinom izvedbe skupina odudara od ostalih izvođačkih skupina,stoga predlažem da se okušaju u kategoriji folkornih malih vokalnih sastava i komornih zborova.
 4. Mješovita pjevačka skupina KUD.a „Bektež“, Bektež -Vrlo uvjerljiv nastup skupine u kojoj su ipak muški glasovi dominantni. I to do te mjere da se ženske dionice jedva čuju pa bi bilo dobro to malo uravnotežiti. 
 5. Mješovita pjevačka skupina HKUD „Slavonija“ Jakšić -Odabirom repertoara se igralo na sigurno. Pjevanje je bilo vrlo glasno i vrlo točno, kod skupina koje izvode izvorne napjeve se ipak očekuje više duha, poruke, uživljenosti, opuštenosti. 
 6. Muška pjevačka skupina KUD „Seljačka sloga“, Prekopakra –Pohvala inicijativi za osnivanje muške pjevačke skupine! Pjevaju vrlo glasno i točno, ali se ipak osjeća oprez i „ciljano“ pjevanje note po notu. Vrlo su dobro savladali note i tekst, ali kao i kod nekih drugih skupina, sad se treba opustiti i uživati. Odabir repertoara nije najsretniji, mada je vrlo vrijedan! Dobro bi bilo malo „izmiješati“ slojeve tradicije, kombinacijom starije i novije kako bi i pjevačima i publici bilo ugodno! Tako bi mogli pokazati i veći raspon svojih mogućnosti u koje ne sumnjam. 
 7. Ženska pjevačka skupina KUD „Ivan Goran Kovačić“, Velika – Ovu skupinu krase vrlo uvjerljive počimalje! Upravo osebujni i snažni glasovi prvog glasa gotovo da potiru one u drugom glasu pa je izvedba ispala zvukovno neuravnotežena. 
 8. Ženska pjevačka skupina KUD „Šijaci“, Biškupci -Vrlo lijep odabir napjeva koji nisu često čujni. Dobro je kombinirati sporije i brže pjesme u skladu s mogućnostima izvođačica. Zvuk sastava je uravnotežen i lijep. Dikcija je dobra.  
 9. Mješovita pjevačka skupine Matice Slovačke „Kukučin-Kuntarić“, Jakšić -Uredna izvedba prema notnom predlošku. Jako lijepi glasovi solista i čitavog sastava. Vrijedno bi bilo pokušati pronaći lokalne varijante nekih pjesama u kojima bi se možda mogla istaknuti pripadnost manjini.
 10. Mješovita pjevačka skupina KUD „Požeška dolina“, Požega -I ova skupina zvuči pomalo zborski, što je dobar početak učenja. No, nakon usvajanja osnovnih znanja i vještina, nužno ih je opustiti i prepustiti glazbi. Vrlo dobar je zahvat kombiniranje različitih slojeva tradicije, pri čemu je čujno što im najbolje „leži“.
 11. Ženska pjevačka skupina KUD „Poljadija“, Grabarje -Vrlo zgodan odabir napjeva, ali bi bilo korisno kad bi i pjevačice slijedile tu ideju: neobično je gledati tmurna lica kako pjevaju šaljivu pjesmu!? Lijepo pjevanje malo narušava sramežljivost drugog glasa, a čini se da cijeloj skupini nedostaje kondicije da cijeli program otpjevaju jednakim intenzitetom.  
 12. Mješovita pjevačka skupina KUD „Orljava“, Pleternica -Vrlo uvjerljiv i vedar nastup skupine koja je na odličan način predstavila različite mogućnosti kombiniranja ženskih i muških glasova. Atraktivnost odabira programa i odličnu izvedbu prepoznala je i publika nagradivši ih velikim pljeskom!

-U skladu s pravilima Hrvatskog sabora kulture dva društva mogu predstavljati ovu županiju na državnom susretu. Na ovoj je smotri bilo puno dobrih izvedbi i u odabiru su prevagnule nijanse koje se temelje na odabiru i koncepciji programa, stilskoj dosljednosti, vokalno-tehničkoj razini te cjelovitosti interpretacije. No, u skladu s  s time to će ove godine biti ženska pjevačka skupina KUD-a „Šijaci“ iz Biškupaca i mješovita pjevačka skupina KUD-a „Orljava“ iz Pleternice – zaključak je dr. Irene Miholić.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek