Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Pjesnikinja Irena Ivetić prima nagrade za svoje stihove

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Pjesnikinja Irena Ivetić prima nagrade za svoje stihove Požega.eu | Pjesnikinja Irena Ivetić prima nagrade za svoje stihove

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Recital suvremenog hrvatskog pjesništva pod nazivom Senje i meteori koji priređuje Varaždinsko književno društvo ima dugu tradiciju, a ove je godine organiziran jubilarni, trideseti put sa svrhom pružiti prigodu za afirmaciju mlađih i starijih autora, poticati stvaralaštvo na kajkavskom govornom jeziku te na obje jezične varijante inovativan pjesnički izričaj.

Recitalu je prethodio natječaj na kojem su sudjelovali pjesnici iz zemlje i inozemstva s dosad neobjavljenim pjesmama na hrvatskom standardnom književnom jeziku i na niz dijalekata kajkavskog govornog jezika.

Svoje pjesme, potpisane samo zaporkom, poslalo je ukupno 118 autora i to 60 na kajkavskom govornom jeziku i 98 na hrvatskom standardnom književnom jeziku. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Đurđica Garvanović Porobija, filologinja i književnica, Ljubica Ribić, književnica i Tugomir Orak, pjesnik, odabralo je radove za dodjelu nagrada i pohvala, za javno izvođenje na recitalu i objavu u zborniku. Radovi su odabrani temeljem kriterija koji su uključivali: pravopisnu i stilsku dosljednost, tematsku dojmljivost i aktualnost, inovativnost pjesničkog izričaja te idejnu i misaonu poruku.

Završna svečanost, proglašenje najboljih i predstavljanje Zbornika XXX. recitala Senje i meteori održana je ovih dana u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović” u Varaždinu. Izabrane pjesme nadahnuto je pročitala Veronika Štefanko, a program je dodatno oplemenila Mirjana Pospiš, svojim pjesmama uz pratnju gitare.

Najboljom pjesmom, između 104 pristigle na kajkavskom govornom jeziku, proglašena je Švelja, autorice Marije Hegedušić iz Hlebina. Na hrvatskom standardnom književnom jeziku na natječaj je prispjelo 180 pjesama, a najboljom je proglašena Prazna kućica školjke, autorice Irene Ivetić, uči- teljice, pjesnikinje i spisateljice iz Požege.

Za pjesmu koja najbolje izražava nadahnuće povijesnim naslijeđem i / ili sadašnjošću grada Varaždina, pod naslovom Anno Domini 1703. nagrađena je autorica Ivana Skuhala Karasman iz Zagreba.

Navedimo još i da je na natječaju Josip Prudeus koji organizira Gradska knjižnica Samobor, između 256 pristiglih pjesama, pjesma U zlatnim sandalicama Irene Ivetić bila jedna od 18 koje su ušle u uži izbor. Proglašenje najboljih održano je online na YouTube kanalu Gradske knjižnice Samobor.

Učiteljica Irena Ivetić piše poeziju i prozu, za djecu i za odrasle. Do sada je u javnosti bilo poznatije njezino stvaralaštvo za djecu – tri objavljene knjige i jedna slikovnica te pjesme  u čitankama. Dobro je što njezino stvaralaštvo za odrasle više nije u drugom planu. Ove 2022. godine Irena Ivetić  postigla je nekoliko značajnih uspjeha na natječajima za pjesme i kratke priče.dav

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.