Pjesme „Ledene berbe“ o zavičaju sa prizvukom strarovinske glazbe ovog kraja

Autor: D.K.

Umirovljenici iz VelikeVELIKA – Rijedak je slučaj, a vjerojatno je ovaj u Velikoj jedinstven u našoj zemlji, da umirovljenici snime i objave glazbeni album. Nakon dugogodišnjeg rada i bezbroj proba to su učinili članovi Matice umirovljenika općine Velika čija je mješovita pjevačka skupina i glazbeni sastav koji nose ime „Ledena berba“ snimili deset pjesma i objavili na albumu u nakladi svoje udruge, te Udruge za glazbu i pisanu riječ „Pan press“ iz Požege.

Što je još zanimljivije i značajnije pet pjesama su vlastite jer ih je napisao i za njih uglazbio, te pripremio za javno izvođenje i snimanje voditelj ove skupine Konrad Katić, inaču dugogodišnji velički glazbenik.

-„Moj živote,moje doba“, „Ledena berba“, „Velika“, „ Ljubav sjetna“ i „Kad te more teški jadi“ su naše pjesme koje nikada do sada nisu objavljene- kaže Konrad Katić i dodaje da su željeli nešto stvoriti i ostaviti iza sebe generacijama koje dolaze. Njegove autorske pjesme pjevaju o zavičaju i njegovim ljepotama, umirovljeničkom životu i drugom, a glazbeni izričaj je starovinski na način kako se nekada sviralo i pjevalo u ovom dijelu Slavonije. Mjesto Velika tako je dobilo svoju drugu pjesmu jer je odranije poznata ona „Dođite jednom u Veliku moju“ autora Tonija Marinića i Nikole Garašića.

Uz ovih pet pjesama velički umirovljenici i umirovljenice otpjevali su i odsvirali još pet odabranih narodnih pjesama koje su odavno postale evergini.

U „Ledenoj berbi“ pjevaju Ljubica Horvat, Slavko Patoč, Marica Beronja, Angela Toman, Jelica Ochs, Ljerka Zarić, Dragica Pilić, Radmila Platenik-Protić, Kaja Biondić, Anđela Podgornjak,Vesna Marker, Štefica Živković, Mijat Pilić, Božo Biondić i Josip Vojvodić, dok su njihovi svirači Petar Tomaš(prim), Milan Andžić(basprim), Željko Zvekić(bas), Branko Terzić(bugarija), Ranko Strahinja(violina) i Konrad Katić(harmonika).

Potporu objavljivanja glazbenog albuma dali su Požeško-slavonska županija, općina Velika i Matica umirovljenika te općine, a tonski snimatelj bio je Robert Vojv odić.

Album je upućen na tridesetak radio-stanica na području kontinentalne Hrvatske,a vrijedni velički umirovljenici pripremaju uskoro javnu  promociju albuma u svome mjestu, te snimanje video spota za pjesmu „Velika“ kojim će promovirati svoj zavičaj.

Više iz kategorije