Pješačko hodočašće u Voćin

Autor: D.K.

POŽEGA – Proslavi blagdana Gospe Voćinske, koji se slavi 21.kolovoza, i ove će godine prethoditi pješačko hodočašćem koje kreće 20.kolovoza u 14 sati iz crkve sv. Lovre u Požegi, u kojem sudjeluju brojni pješaci-hodočasnici, i mladi i stari i svi oni koji se osjećaju sposobnima prijeći put dugačak 50-ak kilometara. Tog dana započinje prvi dio hodočašća koji se zaustavlja u Stražemanu gdje će kao i svake godine pješaci-hodočasnici prenoćiti kako bi sutradan mogli podnijeti težio dio puta do konačnog odredišta, Marijanskog Svetišta.

Kao i svake godine brojni hodočasnici kreću u ranim jutarnjim satima, 20.kolovoza, sa hodočašćem iz posavskih župa, Davora, Starog Petrovog Sela, Vrbove, Štivice i Nove Kapele koji će se priključiti svim hodočasnicima koji kreću iz Požege.

-Iz Davora nas kreće i ove godine tridesetak pješaka hodočasnika. Ujutro u pet sati naš župnik vlč. Goran Kovačević podijelit će nam blagoslov nakon kojeg sa molitvom i pjesmom krećemo nama već poznatim hodočasničkim stazama. Priključuju nam se i drugi pješaci iz drugih mjesta kroz koje prolazimo takao da nas se uvijek okupi još veći broj. Preko Nove Kapele, Lipovca i Vrhovaca planiramo u Požegu doći do 13 sati gdje ćemo se malo odmoriti i zajedno u svečanoj hodočasničkoj koloni zaputiti do Stražemana. U Stražemanu i Biškupcima imamo svoje prijatelje koji nam već dugi niz godina pružaju gostoprimstvo, gdje imamo smještaj, okrepu i noćenje. Umorni ali duhom odmoreni jutarnje nas zvono poziva na pokret u cik zore – rekao nam je Željko Marjanović iz Davora koji ove godine ide 19 put kao hodočasnik pješak.

U Stražeman, 21.kolovoza, na blagdan Velike Gospe, u 5 sati dolaze brojni vjernici-hodočasnici, iz cijele Požeštine, koji se priključuju hodočasničkoj koloni koja preko Poljanske, Gornjih Vrhovaca i Zvečeva molitvom i pjesmom dolaze do Voćina u poslijepodnevnim satima.

Kao i svake godine na Leštatu Lovačko društvo Jelen iz Požege, kod lovačke kuće, priprema okrepu za sve hodočasnike, gdje je i kraći odmor, nakon kojeg se nastavlja sa hodočašćem do narednog odmora na Djedovici nakon kojeg se nastavlja hodočasničkim hodom do odredišta – voćinskog marijanskog svetišta.

Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje s početkom u 18,30 sati predvoditi će u koncelebraciji brojnih svećenika biskup Antun Škvorčević.

(Foto: župa Davor)

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot