Pješačko hodočašće u Voćin

Autor: D.K.

POŽEGA – Proslavi blagdana Gospe Voćinske, koji se slavi 21.kolovoza, i ove će godine prethoditi pješačko hodočašćem koje kreće 20.kolovoza u 14 sati iz crkve sv. Lovre u Požegi, u kojem sudjeluju brojni pješaci-hodočasnici, i mladi i stari i svi oni koji se osjećaju sposobnima prijeći put dugačak 50-ak kilometara. Tog dana započinje prvi dio hodočašća koji se zaustavlja u Stražemanu gdje će kao i svake godine pješaci-hodočasnici prenoćiti kako bi sutradan mogli podnijeti težio dio puta do konačnog odredišta, Marijanskog Svetišta.

Kao i svake godine brojni hodočasnici kreću u ranim jutarnjim satima, 20.kolovoza, sa hodočašćem iz posavskih župa, Davora, Starog Petrovog Sela, Vrbove, Štivice i Nove Kapele koji će se priključiti svim hodočasnicima koji kreću iz Požege.

-Iz Davora nas kreće i ove godine tridesetak pješaka hodočasnika. Ujutro u pet sati naš župnik vlč. Goran Kovačević podijelit će nam blagoslov nakon kojeg sa molitvom i pjesmom krećemo nama već poznatim hodočasničkim stazama. Priključuju nam se i drugi pješaci iz drugih mjesta kroz koje prolazimo takao da nas se uvijek okupi još veći broj. Preko Nove Kapele, Lipovca i Vrhovaca planiramo u Požegu doći do 13 sati gdje ćemo se malo odmoriti i zajedno u svečanoj hodočasničkoj koloni zaputiti do Stražemana. U Stražemanu i Biškupcima imamo svoje prijatelje koji nam već dugi niz godina pružaju gostoprimstvo, gdje imamo smještaj, okrepu i noćenje. Umorni ali duhom odmoreni jutarnje nas zvono poziva na pokret u cik zore – rekao nam je Željko Marjanović iz Davora koji ove godine ide 19 put kao hodočasnik pješak.

U Stražeman, 21.kolovoza, na blagdan Velike Gospe, u 5 sati dolaze brojni vjernici-hodočasnici, iz cijele Požeštine, koji se priključuju hodočasničkoj koloni koja preko Poljanske, Gornjih Vrhovaca i Zvečeva molitvom i pjesmom dolaze do Voćina u poslijepodnevnim satima.

Kao i svake godine na Leštatu Lovačko društvo Jelen iz Požege, kod lovačke kuće, priprema okrepu za sve hodočasnike, gdje je i kraći odmor, nakon kojeg se nastavlja sa hodočašćem do narednog odmora na Djedovici nakon kojeg se nastavlja hodočasničkim hodom do odredišta – voćinskog marijanskog svetišta.

Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje s početkom u 18,30 sati predvoditi će u koncelebraciji brojnih svećenika biskup Antun Škvorčević.

(Foto: župa Davor)

Više iz kategorije