Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Peradari Brodskog Drenovca u zoni nadziranja zbog ptičje gripe u oriovačkom kraju

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Ilustracija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Peradari Brodskog Drenovca u zoni nadziranja zbog ptičje gripe u oriovačkom  kraju Požega.eu | Peradari Brodskog Drenovca u zoni nadziranja zbog ptičje gripe u oriovačkom  kraju

Peradari Brodskog Drenovca pod nadziranjem zbog ptičje gripe u oriovačkom kraju

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Ilustracija

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ministrica poljoprivrede donijela je rješenje o određivanju zona ograničenja i nadziranja zbog izbijanja zaraze influence ptica poznate pod nazivom ptičja gripa, a otkrivena je na farmi purana u Slavonskom Kobašu na području općine Oriovac.


Kao zone zaštite u Brodsko-posavskoj županiji, točnije na području općina Oriovac obuhvaćena su naselja Oriovac i Slavonski Kobaš. Nadalje zona nadziranja u toj županiji na području općine Oriovac su naselja Malino, Pričac, Lužani, Živike, Ciglenik, Radovanje, Kujnik i Bečic, u općini Bebrina naselja Bebrina, Stupnički Kuti, Banovci i Dubočac, u općini Brodski Stupnik naselja Brodski Stupnik, Stari Slatinik i Lovčić, te u općini Nova Kapela naselja Seoce, Batrina, i Siče. Nadalje u zoni nadziranja je dio Požeško-slavonske županije, točnije na području grada Pleternice, a odnosi se na naselje Brodski Drenovac.


U zonama ograničenja provode se mjere i pravila za sprečavanje i kontrolu bolesti, koje primjenjuju subjekti, druge relevantne pravne ili fizičke osobe koje drže, prevoze, rukuju ili su odgovorni za životinje ili proizvode životinjskog porijekla namijenjene za prehranu ljudi, hranu za životinje i nusproizvode životinjskog podrijetla koji nisu namijenjeni za prehranu ljudi, zatim veterinari, ovlašteni veterinari, veterinarski inspektori, te fizičke ili pravne osobe. U obrazloženju tog rješenja se navodi da je 15. studenoga 2023. godine zaprimljeno preliminarno laboratorijsko izvješće kojim je utvrđena influenca ptica na području općine Oriovac na objektu u kojem se drže tovni purani što je dodatnim izvješćem Hrvatskog veterinarskog instituta od 16. studenoga ove godine dokazano zbog virusa influence ptica podtipa H5Nl u svim pretraženim uzorcima.


Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, po potrebi će se odrediti nove zone ograničenja te ažurirati postojeće.
 
 


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.