Požega.eu

PEIĆEVSKE PUTOSITNICE: Pobjednica književnog natječaja Blanka Will iz Bilja za putopis ʼKopački ritʼ

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T.

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T.

U sklopu programa svoga rada, Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije„Matko Peić“ organizirala je natječaj za kratki putopis pod nazivom „Peićevske putositnice“, koji je bio je otvoren od 20. srpnja do 15. rujna. Na natječaj, upriličen u povodu 100. obljetnice rođenja ovoga glasovitog Požežanina i autora poznatih „Skitnji“, pristiglo je deset šifriranih putopisa. Vrednovalo ih je povjerenstvo u sastavu: književnik i novinar Tomislav Šovagović (predsjednik), te članice prof., Ana Pirović, mag. bibl. Vlasta Peći Marčetić i prof. Sandra Halt Ćuže, a radovi su trebali biti duljine do tri kartice teksta. Proglašenje najboljih putopisa održano je u Gradskoj knjižnici u Požegi, u prostoru Galerije svjetlosti. Predsjednica Udruge „Matko Peić“ prof. Ana Pirović ukratko je predstavila lik i djelo našega poznatog književnika, a tajnica Melita Grgić prezentirala je rad Udruge. Predsjednik povjerenstva Tomislav Šovagović okvirno je opisao sve prispjele radove na natječaj.


Najboljim radom proglašen je većinom glasova putopis "Kopački rit" autorice Blanke Will iz Bilja, drugo mjesto zauzeo je Aleksandar Horvat iz Ludbrega za putopis "Rasinjski akvareli“, a treće mjesto osvojila je Marija Karacsony iz Virovitice s putopisom "Zabilješke s Prvića". Prvonagrađenoj autorici pripala je novčana nagrada od 100 eura, plaketa Udruge „Matko Peić“ i umjetnički rad. Druga i treća nagrada bile su plaketa i umjetnički rad. Ocjenjivačko povjerenstvo je zaključilo da sva tri nagrađena putopisa krasi izniman stil i približavanje temi natječaja, a autori su nadahnuti Peićevim „Skitnjama“ i ostalim njegovim knjigama, te ističu ljepotu zavičaja i lokalnog govora, suvremenog i tradicionalnog. Autorica prvonagrađenog rada pročitala je svoj putopis, a autori drugonagrađenog i trećenagrađenog putopisa pročitali su pojedine odlomke.


Osim nagrađenih, posebne su pohvalnice primili putopisi “Od Osijeka do Vinkovaca vlakom“ (Đurđica Stuhlreiter), „Od Liburna do crnih vila“ (Nada Vukašinović), „A samo je falila točka na i“ (Katarina Pahljina), „ Div koji spava“ (Davorka Črnec) i „Oli i deda“ (Franjo Oreški), Priznanja su uručena i autorima ostalih putopisa, a to su: Ankica Bistrović za „Upaljena svjetla“ i Mirjana Mikulec za „Slavonija na 35 stupnjeva“. Prigodnu nagradu dobio je i predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Tomislav Šovagović. U programu proglašenja nagrada sudjelovali su učenici požeške Glazbene škole i Osnovne škole Dobriše Cesarića, te su za svoj nadahnuti nastup nagrađeni dugotrajnim pljeskom. Voditeljica programa bila je prof. Sandra Halt Ćuže.

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo