Park prirode Papuk slavi 15. obljetnicu djelovanja

Autor: DK

Zgrada Parka prirode Papuk Velika (Small)VELIKA – Prošlo je 15 godina otkako je Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora donio Zakon o proglašenju Parka prirode Papuk. Cijeli ovaj tjedan u Parku će se odvijati brojna događanja kojima će se obilježiti značajna 15. obljetnica.

Kako doznajemo od Gordane Kukić, glavne čuvarice u Parku prirode papuk u srijedu će se u Posjetiteljskom centru PP Papuk u Velikoj održati radionica o bioraznolokosti kao jednom od važnih segmenata okoliša.

U sklopu radionice održati će se i terenska nastava u prostoru Parka s učenicima požeške Gimnazije. Spomenuta radionica odvijati će se u sklopu planiranih aktivnosti GEL projekta.

Da je srijeda raznolika sa događanjima govori nam i to što će se u Osnovnoj školi I.B. Mažuranić u Orahovici Park prirode Papuk predstaviti generaciji trećih razreda zanimljivom prezentacijom o glavnim obilježjima Parka i izložbom plakata i letaka.

– U suradnji sa Osnovnom školom Vilima Korajca iz Kaptola i svim zainteresiranim volonterima u Kaptolu će se, na području starog grada u Kaptolu i oko akumulacije Bistra u petak, 25.travnja, održati akcija „Zelena čistka- Jedan dan za okoliš“. Predviđeno vrijeme akcije je od 10 do 13 sati – naglašava Gordana Kukić.

Nadalje doznajemo iz Parka prirode Papuk da će se tjedan završiti akcijom čišćenja vezanom za CITO (Cache In Trash Out) događanje. Ove godine se diljem svijeta održava 12. godišnji CITO vikend, a ovo je drugi puta da Park prirode Papuk organizira akciju koja  je namijenjena prvenstveno geocacherima, ali i svima ostalima koji su voljni pridružiti se akciji čišćenja.

Navedena akcija će biti u organizaciji i suradnji sa Osnovnom školom I.G. Kovačić iz Velike. CITO akcija će se održati u subotu, 26.travnja u Posjetiteljskom centru Parka prirode u Velikoj s početkom u 10 sati. Svi zainteresirani su pozvani da se pridruže i dođu u Info centar gdje će se prvo održati prezentacija o Geocachingu i GPS uređajima.

Po završetku uvodnog dijela sudionici će uz pomoć GPS uređaja na samom terenu pokušati pronaći “skriveno blago”.  Uz traženje skrivenih spremnika planirano je da se od smeća očisti područje uz potok Dubočanku. Ovo je prilika da svi kojima se ova igra čini zanimljivom dođu u Veliku i od iskusnih “geocachera” nauče sve o geocachingu, ali isto tako naprave nešto korisno za planet Zemlju!

Komentiraj: