Papučki jaglaci po 40. puta – okupit će više tisuća planinara iz naše i okolnih zemalja

Autor: Jelenko Topić

Hrvatsko planinarsko društvo Sokolovac iz Požege je organizator, suorganizatori TZ Zlatni Papuk I Park Prirode Papuk, te pokrovitelji Požeško-slavonska županija, Općina Velika, Grad Požega, TZ Požeško-slavonske županije i Udruga Slavonski planinari jubilarnog 40. planinarskog pohoda po Papuku Papučki jaglaci koji se održavaju u  nedjelju na području Velike.

Utemeljeni su 1982 godine s ciljem masovnijeg okupljanje planinarki i žena ljubitelja prirode za 8. ožujak praznik Dana žena, a zamišljeni su kao privi proljetni izlet planinara Slavonije i ostalih ljubitelja prirode, posebice mladeži. 

Na konferenciji za novinare u Velikoj o pripremama i programu priredbe govorili su predsjednik Sokolovca Bruno Horvat, ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenec, načelnik veličke općine Robert Hofman i direktor Zlatnog Papuka Tomislav Galić.

Kako je zbog prirodnih ljepota i značajnih krajobraza te same manifestacije Papučke jaglace prijašnjih godina je znalo pohoditi više od tri tisuće posjetitelja iz preko 80 (ne samo planinarskih) udruga iz cijele Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Republike Srbije.

Program počinje okupljanjem  kod Planinarskog doma Lapjak u Velikoj, gdje će priredba biti otvorena. Uz cestu koja vodi prema Planinarskom domu bit će postavljeni štandovi na kojima će se nudi domaći i autohtoni proizvodi ovoga kraja u organizaciji TZ Zlatni Papuk.

Na centralnom mjestu okupljanja bit će štand Sokolovca gdje će se moći kupiti razni planinarski suveniri te će biti organizirana prigodna izložba predmeta vezanih za Sokolovac i planinarenje po Slavonskom gorju. Kompletna memorabilija od značaka, prišivača, zastavica, razglednica… pa do starih izdanja Sokolovca i kasnije Biblioteke Papuk. Tu će biti i štand TZ Zlatni Papuk na kojemu će se moći dobiti sve važe turističke informacije a ponajprije o Parku prirode Papuk.

 Sve okupljeni moći će se kretati po pet organiziranih staza od manje do više zahtjevnih, a pokrivati će ih vodiči Sokolovca, te članovi veličkog PD Mališćak i HGSS.

Nakon povratka sa staza sve okupljene očekuje bogata gastronomska ponuda, tradicionalni planinarski grah i specijaliteti s roštilja te pića po popularnim cijenama. Zabavni dio programa počinje u  11 sati nastupom  grupa Amor, a nakon njih u 13.30 sati nastupaju  Požeški tamburaši za dušu.

 Organizatori su zamolili sudionike da poštuju epidemiološke mjere. 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88