Pametne glave mladog tima požeških stručnjaka koje u Požegi izrađuju projekte za svjetske kompanije

Autor: DK

POŽEGA – Od prošle godine u požeškoj Orljavskoj ulici mogla se zamijetiti jedna reklama s natpisom Horn. Prolazeći tim dijelom grada mnogi su se pitali o kojoj se tvrtki radi i čime se ona bavi. I samo smo ostali iznenađeni kada smo s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem posjetili tu tvrtku i upoznali se s njihovom primarnom djelatnošću. U jednoj prostoriji za svojim računalima sjedi mladi tim od desetak stručnjaka, inženjera i projektanata koje vjerovali ili ne rade projekte za izgradnju tvronica diljem svijeta.

Tvrtka Horn Glass Slavonije d.o.o. sa sjedištem u Požegi dio je europske korporacije Horn Glass Industries sa sjedištem u Njemačkoj koja se bavi projektiranjem novih tvornica stakla, kako ravnog svih vrsta, tako i staklenih boca za industriju pića i hrane. Požeški tim se sastoji od inženjera građevine, strojarskih inženjera i projektanata, koji su se nakon završenih fakulteta usavršavali u sklopu kompanije, te sada rade na najvećim projektima novih tvornica stakla u cijelom svijetu.

– Prije tri mjeseca završili smo novu tvornicu stakla u Turkmenistanu, vrijednosti 100 milijuna eura, koja je sada u probnoj proizvodnji kojom upravljaju proizvodni inženjeri naše tvrtke Horn i obučavaju lokalne kadrove. Trenutno radimo projekte nove tvornice stakla u Azerbajdžanu, koja će krenuti u izgradnju. Pripremamo projekte i za dvije tvornice stakla u Kini, jednu u Meksiku – rekao je Alen Vidaković, Glass Furnance Design Enginner koji je prikazao i kratki film o radu tvornice u Turkmenistanu, koja je smještena u samoj pustinji, jer se odmah nakon površinskog pijeska nalaze ogromne količine kvarcnog pijeska za proizvodnju stakla. Znači tvornica je došla odmah uz eksploatacijsko polje i nema velikih troškova dovoza sirovina. Samo za ilustraciju, uz sve građevinske radove i silne tone betona koji je ugrađen na licu mjesta, iz Njemačke je oprema za tvornicu, staklarske peći i linije strojeva prevezeni sa 720 tegljača. Cijeli proces je robotiziran i nema ljudskog rada osim upravljanja strojevima i kompjuterima. Samo linija od staklarskih peći do robota koji reže staklo u velike kvadratne plohe duga je 800 metara. Na kraju robotske ruke tovare staklene plohe u uspravnom položaju na viljuškare za utovar u transportne kamione. Danas ta tvornica dnevno proizvodi 250 tona ravnog stakla i 150 tona raznih staklenih boca, a plan je postići proizvodnju od 600 tona stakla dnevno.

– Ova tvrtka je konzorcij jedne velike Njemačke tvrtke, ali je na prijedlog našeg čovjeka, direktora Predraga Zebe, ovdje otvorila svoju poslovnicu, projektantski ured. ja sam ponosan što se ovdje u Hrvatskoj i našoj županiji mogao uspostaviti ovakav tim, naših mladih inženjera, mladih stručnjaka, koji su pokazali da nema granica u radu. To je dokaz da tko želi, može stvoriti radno mjesto sebi, drugima i uspješno privređivati, kao ovdje iz Požege za cijeli svijet. Sposobnost i znanjem, ovi projekti, nove tehnologije koje odavde idu u cijeli svijet, pokazujete i drugim ljudima da u Hrvatskoj ima pameti i sposobnosti. Naša županija je inače poznata iz povijesti a i danas po staklarstvu, od Požege, Zvečeva do Lipika, pa ćemo svakako iskoristiti prisutnost ove tvrtke da tu djelatnost proširimo. U planu je na području Lipika graditi novu tvornicu stakla, za koju je u suradnji s gradom Lipikom već osigurano zemljište. Taj projekt bi trebao osigurati stotine novih radnih mjesta bitnih za pakračko-lipički kraj – istakao je župan Tomašević, čestitajući ovom mladom timu na uspjesima koje svakodnevno postižu. Ovo je jedna prekrasna priča koju moramo isticati, pohvaliti se s njima, pomoći im da zajedno proširimo taj posao.

Direktor Predrag Zeba ističe da su spremni primiti još novih inženjera strojarstva, građevinaca i arhitekata, čak su otvorili i natječaj, ali trenutno se nitko nije javio, jer za takvim kadrovima je još uvijek potražnja, a mnogo mladih tih specijalnosti otišlo je u Europu. Ističe da su primanja odlična, što su potvrdili svi zaposlenici i iskazali svoje zadovoljstvo, a osim dobrih primanja ističu i odlične uvjete pravog timskog rada.

Nikolina Bošnjak zajedno s Alenom Vidakovićem radi upravo na projektiranju staklarskih peći, s time da je njena specijalnost šamotne obloge peći, dok je Alenova specijalnost procesni dio rada staklarskih peći. Upravo staklarske peći srce su svih staklarskih tvornica i trenutno rade projekt peći za Azerbajdžan.

D.K.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: