Palijativna skrb – pomoć za pacijente s neizlječivom bolesti

POŽEGA – Palijativna skrb je cjeloviti i interdisciplinaran pristup održavanja kvalitete života pacijenata i njihovih obitelji suočenih s problemima povezanima sa neizlječivom bolešću.Iako je smanjenje fizičke boli pacijenta najvažniji čimbenik palijativne skrbi, ona također uključuje  psihološku, duhovnu i socijalnu pomoć bolesniku  i njegovoj obitelji. Ta skrb afirmira život, a smrt smatra sastavnim dijelom života, koji dolazi na kraju; ona smrt ne ubrzava niti je odgađa, nego nastoji očuvati najbolju moguću kvalitetu života sve do smrti. Palijativna skrb u užem smislu nužna je svakom bolesniku s uznapredovalom kroničnom bolesti te svakoj umirućoj osobi bilo da je riječ o starenju ili neizlječivoj bolesti. Polovica palijativnih bolesnika boluje od raka, dok ostatak čine bolesnici koji boluju od demencije, posljedica moždanog udara, ostalih kroničnih neuroloških bolesti, te kroničnih bolesti jetre, srca i pluća.

Od 1. lipnja ove godine unutar Doma zdravlja  s djelovanjem su započela dva  palijativna mobilna tima uz koordinatore, te se provodi sustavna skrb nad palijativnim pacijentima  na području županije. Jedan tim djeluje na području Požege i okolnih mjesta, a drugi tim osnovan je za pakračko-lipički kraj.  Ranije je kroz pilot projekt prepoznata nužnost razvoja i napretka ovog oblika zdravstvene zaštite i skrbi.

Mobilni palijativni tim skrbi za oboljeloga i njegovu obitelj unutar njihova doma.  Tim čine liječnik, prvostupnica sestrinstva, socijalni radnik, psiholog, duhovnici. Svi članovi mobilnog palijativnog tima prošli su ili prolaze edukaciju neophodnu za rad sa palijativnim pacijentima i njihovim obiteljima. Mobilni palijativni tim osim liječenja  boli i drugih simptoma, educira članove obitelji o pravilnoj njezi palijativnog bolesnika te pruža psihološku podršku  za vrijeme bolesti i tijekom žalovanja. Djelatnošću tima pruža se socijalna podrška u vidu kućnih posjeta socijalnog radnika, savjeta pri ostvarenju socijalnih prava i prilagodbe obitelji na nove okolnosti.

Koordinator palijativne skrbi djeluje zajedno s mobilnim palijativnim timom i drugim sudionicima palijativne skrbi u županiji u pružanju i razvoju palijative te sudjeluje u povezivanju svih dionika palijativne skrbi. Koordinator vodi posudionicu pomagala koja uvelike podižu kvalitetu života bolesnika ali i osoba koje skrbe o njoj. Unutar posudionice pacijentima su dostupni bolesnički kreveti, antidekubitalni madraci, aspiratori,  hodalice, štake, toaletna i invalidska kolica, sredstva za inkontinenciju, te razni jednokratni medicinski pribor. Dobrom suradnjom s lokalnom zajednicom i samim obiteljima pacijenata posudionica pomagala svakim dana ima više sredstava, no s porastom broja novoprijavljenih pacijenata i potreba za njima raste. Trenutno palijativni timovi skrbe za sedamdesetak pacijenata, kada bi se pribrajali članovi obitelji, broj osoba kojima je pružena pomoć unutar ove službe znatno je veći. Od osnutka Palijativne skrbi unutar županije, velik broj pacijenata završetak svog života proveo je u suosjećanju i ljudskom dostojanstvu u krugu najmilijih uz stručnu medicinsku pomoć i podršku čime je ispunjena svrhe te skrbi. Ubuduće, Strateškim planom razvoja palijativne skrbi predviđa se proširenje usluga koje pruža ova skrb, te unaprjeđenje postojećih uvjeta. 

0 Comment