Pakracu veća samostalnost dobivanjem statusa Gradske bolnice

IMG_2257PAKRAC – Pakračka bolnica dobila je status Gradske bolnice koja će djelovati kao Podružnica Opće županijske bolnice Požega, što je sve provedeno i u Trgovačkom sudu sa 28.listopada. Kao takva zdravstvena ustanova koja je provedbom reorganizacije u zdravstvenom sustavu, i prije djelovala u sklopu Opće županijske bolnice Požega ovim će načinom, dobivanjem statusa Gradske bolnice, imati svojevrsnu pravnu osobnost. Na čelno mjesto Gradske bolnice Pakrac imenovana je dosadašnja pomoćnica sanacijskog upravitelja dr. Slavica Klaić, koja je temeljem Odluke Sanacijskog vijeća Opće županijske bolnice Požega imenovana predstojnicom Opće županijske bolnice Požega, Podružnice Gradske bolnice Pakrac s danom 23.10.2015. godine.

Danas su pakračku bolnicu posjetili zamjenik ministra zdravlja prim.mr.sc. Marijan Cesarik i zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko koje su dočekali prof.dr.sc. Željko Glavić, sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Požega te predstojnica Gradske bolnice Pakrac, dr. Slavica Klaić sa suradnicima i većim brojem zaposlenika te zdravstvene ustanove.

prim.mr.sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja

-Posebno pozdravljam ovdje nazočnog bivšeg, sadašnjeg i budućeg zastupnika u Hrvatskom saboru gospodina Zdravka Ronka kojemu se zahvaljujem što je došao u radni posjet pakračkoj bolnici. Moram ovdje istaći da je gospodin Ronko u svemu ovome najzaslužniji za sve što se pozitivno događalo u pakračkoj bolnici. Slobodno mogu reći da nije bilo njega ja sigurno ne bi bio zamjenik ministra zdravlja – rekao je u pozdravnom govoru prim.mr.sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja te je nastavio kako je Ronko u požeško-slavonskom zdravstvenom sustavu učinio jako puno posebice da se pakračka bolnica izvuče iz kolapsa u zdravstvenom sustavu koji se događao unazad četiri godine, gdje su stvoreni ogromni dugovi u kojim se našla i ta zdravstvena ustanova.

Slavica Klaić, predstojnica Opće županijske bolnice Požega, Gradske bolnice Pakrac

Predstojnica Opće županijske bolnice Požega, Gradske bolnice Pakrac, dr. Slavica Klaić naglasila je kako je tijekom sanacijskog perioda, uloženo jako puno, otvoreno niz novih prostora, preuređen veći broj ambulanti a izgrađeno je i novo parkiralište. Posebice je naglasila kako je otvoren novi odjel hemodijalize, objedinjeni Hitni bolnički prijem.

-Da nije bilo Ronka vjerujte mi da ja ne bi mogao učiniti ništa, bez njegove pomoći i njegovih ideja. Posebno je lobirao na svim mogućim mjestima na čemu mu se posebno zahvaljujem. Ako se vratimo malo unazad kakva je situacija bila 2013. godine stručnjaci Svjetske banke i Europske komisije imali su jednu posebnu ideju a to je da se pakračka bolnica ugasi što u svakom slučaju meni nije bilo prihvatljivo. Ipak pronašli smo jedno kompromisno rješenje da pripojimo pakračku bolnicu jednoj od najboljih bolnica u RH a to je Opća županijska bolnica Požega. Danas mi imamo jednu drugu situaciju, pakračka bolnica nakon jednog dobrog sanacijskog perioda dobiva status Gradske bolnice – istakao je prim. Cesarik ponovno naglašavajući da je u svemu tome velika zasluga Zdravka Ronka te da uspostavom Gradske bolnice Pakrac ta zdravstvena ustanova dobiva određenu samostalnost.

-Kada smo, tada, ponudili da ovdje uspostavimo Hitni bolnički prijem tadašnja garnitura rukovodstva pakračke bolnice je bila gluha. Kada je odstupio ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeća tek smo inda mogli napraviti puno postižući kvalitetu rada ovdje u pakračkoj bolnici koja je kao takva jedina u Republici Hrvatskoj koja je dobila status Gradske bolnice i koja ima magnetsku rezonancu kojom se može učiniti jako puno. Pakračka bolnica danas ima jedan visoki rejting kako u radiologiji tako i u mnogočemu drugome. Imati objedinjeni Hitni bolnički prijem je uvjet opstanka ovakve bolnice – dodao je prim. Cesarik naglašavajući kako je za sve što se događalo, usprkos svim padovima i “paljenjima svijeća” te raznim perfomansama koje su se događale u proteklom razdoblju i svaki puta kada je posustao i bio depresivan zbog svih tih podmetanja u tim ga je trenucima Ronko ohrabrivao i pozivao na borbu kako bi se učinilo sve što se god može učiniti nešto za pakračku bolnicu.

Magnetna rezonanca za pakračku bolnicu, koja je iz Požege preseljena u Pakrac, veoma je bitna i važna koja će u velikoj mjeri doprinijeti kvaliteti zdravstvene usluge koja će se moći pružiti onima koji takvu uslugu budu zatrebali. pacijenti više neće trebati ići u neka udaljenija mjesta i dugo čekati jer će takvo snimanje biti moguće obaviti kvalitetno, brzo i efikasno.

prof.dr.sc. Željko Glavić, sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Požega

-Kada smo ovdje postavili magnetsku rezonancu pokazalo se da ima gotovo 30% bolju rezoluciju od one koja je bila u Požegi. Više je tu onoga što utječe na to posebice što nema u blizini prometnice niti industrije koja bi ometala kvalitetan rad magneta. Dakako da veliku ulogu ima i zamjena najvažnijih dijelova na instrumentu poput zavojnice koja najviše utječe na kvalitetu slike – rekao je prof.dr.sc. Željko Glavić, sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Požega.

Uz pakračku bolnicu je izgrađeno i novo parkiralište sa 97 parkirnih mjesta u koje je uloženo 850 tisuća kuna. Iako je parkiralište završeno još uvijek nije otvoreno za što optužuju požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića za kojeg tvrde da je zaustavio tehnički pregled i izdavanje potrebne dokumentacije kako bi se moglo to parkiralište koristiti.

 

0 Comment

Send a Comment